Sammyn suuri seikkailu

Seikkailijan muotokuva

a. Sammy muisteli elämänsä seikkailua odotellessaan poikastensa kuoriutumista. Onko Sammy mielestänne hyvä tarinankertoja? Uskotteko hänen tarinaansa vai liioitteliko hän seikkailuissaan vähän, kuten ‘kalajutuissa’ on tapana? Tunnetteko te jonkun hyvän tarinan kertojan? Mistä sellaisen tunnistaa?

b. Millaisia ovat suuret seikkailijat? Millaiset piirteet heitä yhdistävät? Muistatteko elokuvista tai kirjoista suuria seikkailijoita nimeltä? Tuleeko teille mieleen tarinoita, joissa kerrotaan maailmanympäri-matkoista tai matkoista maailman ääriin? Entä muistatteko kertomuksia haaksirikoista tai muita selviytymistarinoita? Millaisia ne olivat? Keitä olivat tarinoiden päähenkilöt? Onko Sammy-kilpikonna mielestänne suuri seikkailija? MItkä asiat ovat seikkailijalle tärkeitä?

Elokuvasta on käytetty myös englanninkielistä nimeä Around the World in 50 Years, ja tarinassa viitataan Jules Vernen seikkailuklassikkoon Maailman ympäri 80 päivässä.

Muuta seikkailukirjallisuutta: Pertsa ja Kilu, kapteeni Nemo, Viisikot, Tarzanit, Robin Hood, Keväällä isä sai siivet jne.

c. Mitä Sammy haluaisi kertoa seikkailuistaan tuleville sukupolville? MIllaisia muistoja tai kokemuksia hänellä on ihmisistä ja eri merenelävistä? Kirjoittakaa Sammyn tarina tai kirje Sammyltä pikku kilpikonnille. Millaisia ohjeita, vinkkejä, varoituksia ja kannustuksen sanoja hän antaisi?

Tai kuvitelkaa mitä Sammyn myöhemmät jälkeläiset kertoisivat sukunsa suuresta seikkailijasta Sammystä ja hänen kavereistaan.

d.Sammyn tarina on sepitetty kertomus merikilpikonnan elämästä. Mitä te tiedätte merikilpikonnista?

Lukekaa tietoteksti merikilpikonnista ks. Liite 2.

Keskustelkaa yhdessä, mitä uutta tietoa teksti kertoi teille merikilpikonnista?

Vastatkaa lukemisen jälkeen tekstin lopussa oleviin kysymyksiin.

Ratkaiskaa sen jälkeen Liitteen 3 sanaristikko. Täyttäkää ristikko annettujen vihjeiden avulla. Ristikon oikea ratkaisu on liitteessä 4.

Liitteen 2 tietotekstistä voi etsiä tarvittaessa apua ristikon täyttämiseen.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Sammyn Suuri Seikkailu

(Sammy)

Ohjaaja: Ben Stassen

Maa: USA Vuosi: 2010

Kesto: 86min Ikäraja: 7

Levittäjä: SF Film Oy

Näyttelijät:
Petrus Kähkönen (Sammy),Tuomas Uusitalo (Ray), Saara Lehtonen (Shelly), Elina Knihtilä (Vera), Pirjo Lonka (Rita), Janina Andersson (Snow), Akira Takaki (Pikku-Sammy), Aarni Hyökki (Pikku-Ray),Maria Takaki (Pikku-Shelly), Veikko Honkanen (kertoja-Sammy), Pekka Autiovuori (Fluffy), Seppo Pääkkönen (Slim), Antti Pääkkönen (Lokki), Aarre Karén (kilpikonnavaari), Inkeri Wallenius (kilpikonnamuori)


Sammy on jo vanha merikilpikonnauros. Odotellessaan omien poikastensa kuoriutumista, hän kertoo oman elämäntarinansa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa