Sateenkaari: sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyvät elokuvat ovat hyvä keino tuoda näille vähemmistöille kipeästi kaivattua näkyvyyttä. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen väitetään toisinaan olevan liikaa esillä, mutta tilanne on itse asiassa päinvastainen. Näihin vähemmistöihin liittyy edelleen vahva vaikenemisen ja salailun kulttuuri. Koska sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä puhuminen rikkoo vaikenemisen normia, se pistää silmään ja tuntuu äänekkäämmältä kuin on. Vastaavasti cis- ja heteronormien mukainen puhe sukupuolesta ja seksuaalisuudesta on läsnä koko arjessamme, mutta ei juuri siksi tunnu näkyvältä.

Esimerkiksi elokuvan The Kids Are All Right arkinen tapa kuvata sateenkaariperhettä on juuri sellaista positiivisella tavalla normalisoivaa näkyvyyttä, jota sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt tarvitsevat.

Onkin tärkeää, että elokuvien kautta esiin tulevat vähemmistöaiheet kiinnittyvät nuorten katsojien ja kouluyhteisön arkeen, eivätkä jää joksikin joka ei koske meitä. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyvien aiheiden arkistamisessa on kuitenkin hyvä huolehtia näihin vähemmistöihin kuuluvien yhteisön jäsenten turvallisuudesta ja itsemääräämisoikeudesta, eikä nostaa heitä ulkoapäin esimerkeiksi.

Lisäapua sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöaiheiden käsittelyyn löytyy elokuvien oppimateriaaleista, sekä alla olevista linkeistä.

Normit nurin! –kampanja

Seta 

Setan materiaalit

Transtukipiste

Trasek

 

 

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa