SOS Mustakari

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Toiminta- ja draamaelokuvan genre, miljöö, ystävyys, hylkeiden suojelu, ensiapu 

Synopsis: Rahtilaiva kulkee öisellä, myrskyävällä merellä. Pian pimeässä alkavat vilkkua valomerkit ja laivan laidan yli heitetään kaksi pientä punaista poijua, joihin molempiin on sidottu paketti. Läheiseltä saarelta lähtevät liikkeelle pakettien hakijat pienellä veneellä. He löytävät vain toisen, sillä toinen kulkeutuu aallokossa piiloon sokkeloiselle rannalle. 

Kaksitoistavuotias Noora asuu pienessä saaristokylässä perheensä, isän, äidin ja pikkuveljensä Mortenin kanssa. Noora on tottunut kulkija saaristossa, niinpä hän tuntee lähistön saaret ja poukamat kuin omat taskunsa. Hänen perheensä vuokraa pientä kalastajamökkiä matkailijoille. Juuri nyt heillä 
on kesävieraana saksalainen pariskunta. Dieter on innokas hylkeenmetsästäjä. Myös Nooran paras ystävä, Ludvik, näyttää Nooran harmistukseksi olevan kiinnostunut hylkeiden ampumisesta. Noora sen sijaan on hyvin eläinrakas eikä voi hyväksyä hylkeiden tappamista. 
 
Eräänä päivänä Noora lähtee kärryjen kanssa huolehtimaan perheen lampaista, jotka laiduntavat läheisillä rantakallioilla. Loikoillessaan aurinkoisella kalliolla, hän kuulee uikutusta ja löytää suojaisasta lahdenpoukamasta hylkeenpoikasen, joka on joutunut eroon emostaan edellisen yön myrskyssä. Samalla Noora huomaa vedessä punaisen poijun, johon on sidottu omituinen paketti. Hän ei kuitenkaan ehdi tutkia salaperäisen paketin sisältöä, vaan poimii sen kärryihinsä ja alkaa kuumeisesti miettiä, kuinka suojelisi poikasta, etteivät hylkeenmetsästäjät saa sitäkin saaliikseen.
 
Noora onnistuu piilottelemaan hylkeenpoikasta, mutta samaan aikaan perheen kolme muuta kesävierasta, kaksi nuorta miestä ja nainen, alkavat kiihkeästi etsiä kadonnutta pakettia. 
 
Lasten Eva-äiti, joka on viimeisillään raskaana, liukastuu ja kaatuu, ja hänet viedään kiireesti sairaalaan. Lapset joudutaan jättämään saareen hylkeenpyytäjien ja muiden kesävieraiden kanssa. Tilanne kärjistyy, kun salaperäisen paketin sisältö paljastuu huumeeksi ja paketin etsijät tajuavat, että 
lapsilla, Nooralla, Ludvikilla ja Mortenilla, on heidän etsimänsä kallisarvoinen saalis, jonka he haluavat saada mahdollisimman nopeasti haltuunsa. Lapset yrittävät piilottaa paketin ja joutuvat pakenemaan vihaisia salakuljettajia. Tästä alkaa hurja takaa-ajo.
 
Oppimateriaali on suunniteltu 3.-6. luokille.
 
Oppimateriaalin ovat laatineet luokanopettajat Annika Henriksson ja Tuula Niiniranta.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Materiaali on julkaistu vuonna 2008. Linkit on tarkistettu 16.7.2014.
 
 
 
 
 
 
 

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

SOS Mustakari

(SOS Svartskjaer)

Ohjaaja: Arne Lindtner Næss

Maa: Norja Vuosi: 2007

Kesto: 85min Ikäraja: 12

Levittäjä: KinoScreen Illusion Ltd

Näyttelijät:
Amina Hegvold Sanca–Noora, Øyvind H. Vaktskjold–Ludvik, Ragnhild M. Gudbrandsen–Eva-äiti, Banthata Mokgoatsane–Omarin-isä-Baba, Sander Francis–Morten, Bjørn Willberg Andersen–Dieter, Janne Cathrin Langaas–Katrine, Anders Rummelhoff–Kristian, Ina Bye Hansen–Marit, Christian Rubeck–Jens, Gerald Pettersen–Nils, Selma–Zelters.


Norjalaisessa lasten toimintaelokuvassa seikkailevat saaristolaiskaverukset ja emostaan eksynyt hylkeenpoikanen. Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa