Sovinto

Synopsis

Oppimateriaalin teemoja: Kirjasta elokuvaksi, elokuvan arvottaminen ja tehtävä, alkoholismi, sosiaaliset ongelmat, traumat, suomalaisten siirtolaisuus Ruotsiin, katharsis, yhteiskunnallinen elokuva

Oppimateriaali on suunniteltu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Synopsis: Kahden lapsen 34-vuotias äiti, Leena, elää sopusointuista ja onnellista elämää aviomiehensä ja lastensa kanssa Tukholman Söderissä. Hän on tukahduttanut nuoruutensa kipeät varjot ja katkaissut kaikki suhteensa ja kontaktinsa kasvuympäristöönsä Ystadiin, niin tehokkaasti että koko perhe uskoo Leenan vanhempien olevan kuolleita. Kaupunkilaisperheidylli alkaa rakoilla Leenan saadessa yllättävän puhelinsoiton Ystadin sairaalasta, jossa hänen äitinsä on lähellä kuolemaa.

Leena matkustaa perheensä kanssa Ystadiin, ja kohtaa sitä kautta menneisyyteensä, jonka hän on pyrkinyt unohtamaan viimeiset 25 vuotta. Leenan Sikalaksi kutsutussa lähiön lapsuudenkodissa nykyhetki muuntuu kipeiksi muistoiksi Leenan nuoruudesta.

Leena elää takautumien kautta rankan teini-ikänsä uudelleen ja kohtaa vanhempiensa vaikean alkoholiongelman, jossa heillä oli aina jokin tekosyy järjestää bileet ja juoda hieman suomalaista vodkaa.

Muistojen kautta Leena vihdoin myöntää itselleen ja perheelleen kuka hän oikeasti on ja aloittaa matkan tervehtymiseen. Vihdoin hän voi surra pakenemisen sijaan ja siirtyä eteenpäin elämässään.

Sovinto (Svinalängorna) pohjautuu Susanna Alakosken August-palkinnon voittaneeseen romaaniin Sikalat. Se on nykyaikaan sekä 70-luvulle sijoittuva tunteellinen, kaunis ja tummasävyinen tarina, joka kerrotaan huumorilla, ilman katkeruutta. Svinalängorna sai maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla ja voitti siellä yleisön palkinnon. Elokuva palkittiin myös mm. Foreign Press Award-palkinnolla Hampurin elokuvajuhlilla. Ruotsalaisten elokuvien vuoden 2010 Guldbagge-gaalassa Sovinto oli ehdolla  kahdeksassa kategoriassa ja sai Guldbaggen kolmessa kategoriassa. Pernilla August palkittiin vuoden parhaasta ohjauksesta. Elokuvassa alkoholisoituvaa äitiä esittävä Outi Mäenpää sai Guldbagge-palkinnon parhaasta naissivuosasta. Kolmas Guldbagge tuli leikkauksesta.

Elokuvan kotisivut
Sovinto Ruotsin elokuvainstituutin kotisivuilla

Oppimateriaalin on tehnyt FM Jukka Ylitalo.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2011. Linkit on tarkistettu 14.7.2014.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Sovinto

(Svinalängorna)

Ohjaaja: Pernilla August

Maa: Ruotsi Vuosi: 2011

Kesto: 100min Ikäraja: 16

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Noomi Rapace, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Ola Rapace


Kahden lapsen 34-vuotias äiti, Leena, elää sopusointuista ja onnellista elämää aviomiehensä ja lastensa kanssa Tukholman Söderissä. Hän on tukahduttanut nuoruutensa kipeät varjot ja katkaissut kaikki suhteensa ja kontaktinsa kasvuympäristöönsä Ystadiin, niin tehokkaasti että koko perhe uskoo Leenan vanhempien olevan kuolleita. Kaupunkilaisperheidylli alkaa rakoilla Leenan saadessa yllättävän puhelinsoiton Ystadin sairaalasta, jossa hänen äitinsä on lähellä kuolemaa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa