Suden vuosi

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Kielletty rakkaus, kaunokirjallisuus ja runous, yliopistomaailma, epilepsia

Synopsis: Sari on lahjakas kirjallisuudenopiskelija, joka näyttää ulospäin tyynen hallitulta ja itsevarmalta. Naiset kadehtivat kaunista ja älykästä Saria, miehet ihailevat kaukaa samoista syistä. Sarin sisällä vaanii kuitenkin peto, joka eristää hänet muusta maailmasta. Sari sairastaa epilepsiaa, pelättyä, usein mystisenä pidettyä tautia. Uusien kohtausten pelko pitää hänet varuillaan koko ajan. Kun Sari kohtaa Mikko Gromanin, yliopistolla työskentelevän vanhemman yleisen kirjallisuustieteen dosentin, hän tunnistaa Mikossa saman ulkopuolisuuden. Omissa monimutkaisissa ajatusmaailmoissaan liitelevä Mikko on kotonaan vain 1800-luvun runouden parissa. Tämän päivän suorituskeskeisessä maailmassa tietokoneiden ja kamerakännyköiden keskellä Mikko on outo lintu. Sari löytää Mikossa vertaisensa, mutta ulkopuoliset näkevät vain kaksi ihmistä, jotka eivät mitenkään sovi yhteen. Suden vuosi on elokuva kielletystä rakkaudesta ja omien pelkojen voittamisesta. (http://www.matilarohr.com/press/tekstit/sudenvuosi_pressmat.pdf)

Oppimateriaalin tehtävät soveltuvat yläasteen 9. luokalle, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin esim. äidinkielen, terveystiedon sekä oppilaan ja opinto-ohjauksen tunneille.

Suden vuosi perustuu Virpi Hämeen-Anttilan samannimiseen romaaniin, jonka pohjalta elokuvan on käsikirjoittanut Mika Ripatti. Elokuvan on tuottanut Ilkka Matila ja sen on kuvannut Robert Nordstöm (F.S:C). Äänisuunnittelusta on vastannut Kyösti Väntänen. Elokuvan on leikannut Benjamin Mercer. Musiikki on Tuomas Kantelisen käsialaa. Lavastuksen takana on Päivi Kettunen ja puvustussuunnittelun on hoitanut Anne-Maria Ylitapio. Maskeeraussuunnittelun on tehnyt Leena Waggoner.

Oppimateriaalin ovat laatineet äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Marjaana Mitikka sekä KM Liisa Jaakkola.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 23.10.2014.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Suden vuosi

Ohjaaja: Olli Sarela

Maa: Suomi Vuosi: 2007

Kesto: 102min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film Theatrical Distribution

Näyttelijät:
Krista Kosonen ja Kari Heiskanen


Suden vuosi on Olli Saarelan odotettu uusi elokuva pelkojen voittamisesta ja epäsovinnaisesta rakkaudesta. Elokuva perustuu Virpi Hämeen-Anttilan samannimiseen menestysromaaniin. Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa