Suffragette

Naisten oikeudet

Suffragetit yrittävät saada naisille äänioikeuden. Iso-Britanniassa äänioikeus 30 vuotta täyttäneille naisille myönnettiin 1918 ja se laajennettiin miesten 21 vuoden ikään vuonna 1928.

  • Miksi äänioikeuden saaminen oli keskeinen asia? Mitä muita oikeuksia naiset halusivat ja miten äänioikeuden kautta naiset pystyisivät ajamaan niitä?
     
  • Milloin suomalaiset naiset saivat äänioikeuden? 
  • Ovatko naisten oikeudet toteutuneet, kun äänioikeus toteutui? Mitkä asiat vaativat mielestäsi korjaamista Suomessa ja muualla? Miten voidaan korjata asioita, jotka ovat osittain lainsäädännön ulottumattomissa (esimerkiksi seksuaalinen häirintä)?

  • Pitäisikö puhua miesten oikeuksista? Puuttuuko heiltä jotain oikeuksia? Miten niitä tulisi korjata?

Tehtävä
Listatkaa elokuvasta Maudin elämän eri kohtauspaikat (työpaikka, kaupunki, koti jne.). Millaisia naisten asemaan liittyviä epäkohtia ja vääryyksiä nämä eri paikat ja kohtaukset tuovat esille? Listatkaa ne kohtauspaikkojen viereen. Kuka aiheuttaa nämä epäkohdat? Miten ne liittyvät naisten oikeuksiin?

Voitte lukea lisää Suffrageteista esim. Historianetin artikkelista "Suffragetit hakivat äänikoikeutta pommeilla" tai Helsingin Sanomien artikkelista "Suffragetit taistelivat naisten äänioikeuden puolesta verissä päin."

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Suffragette

(Suffragette)

Ohjaaja: Sarah Gavron

Maa: Iso-Britannia Vuosi: 2015

Kesto: 106min Ikäraja: 12

Levittäjä: Future Film

Näyttelijät:
Carey Mulligan, Anne-Marie Duff, Helena Bonham Carter, Meryl Streep, Ben Whishaw


Suffragette on draama brittiläisten suffragettien eli naisten äänioikeutta ajaneen liikkeen toiminnasta 1910-luvun Britanniassa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa