Suomen hauskin mies

Kuri, väkivalta ja julmuus

Elokuvassa Iso-Mjölön vankileiriä vartioivat asevelvolliset, jotka eivät välttämättä olleet osallistuneet itse sisällissotaan. Näin oli oikeastikin – aivan aluksi saksalaiset ja valkoiset sotilaat huolehtivat vartioinnista, mutta kesällä tilalle tuli juuri armeijan aloittaneita poikia. Monet rintamalla olleista halusivat palata kotiin, mutta taustalla vaikutti myös ajatus, että valkoiset sotilaat olivat sankareita, joten heidän arvolleen ei sopinut vahtia punavankeja. Tilalle tulleiden asevelvollisten johdossa sen sijaan oli samoja henkilöitä, jotka olivat olleet johtavassa asemassa jo sodan aikana. Nämä upseerit olivat nähneet paljon kuolemaa ja väkivaltaa, ja usein myös osallistuneet teloituksiin ja veritekoihin.

Leireillä kuri oli tiukkaa. Vangeilta oli kielletty kaikenlainen ”agitaatio” ja poliittisten mielipiteiden ilmaiseminen, ja esimerkiksi työväenlauluja ei saanut laulaa. Rangaistukset olivat ruumiillisia ja väkivalta yleistä.

1. Pohdi ihmiskuvaa kesän 1918 kahtiajakautuneessa Suomessa. Miten ja millaisina valkoiset näkivät punaiset vangit, entä toisin päin? Millaisia säröjä kuvassa oli?

2. Millaiselta punavankien asema elokuvan vankileirillä nykypäivän ihmisen silmin näyttää? Mikä siinä on kaikkein hätkähdyttävintä?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Suomen hauskin mies

(Suomen hauskin mies)

Ohjaaja: Heikki Kujanpää

Maa: Suomi Vuosi: 2018

Kesto: 103min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Martti Suosalo, Leena Pöysti, Jani Volanen, Paavo Kinnunen, Panu Vauhkonen, Jussi Lehtonen, Petri Kaukoranta ja Karri Miettinen


Suomen hauskin mies -elokuvassa kuolemaan tuomitut vangit valmistavat näytelmän vartijoidensa ja saksalaisjoukkojen komentajan viihdyttämiseksi, saadakseen uuden oikeudenkäynnin. Teatterilaisten joukkoa johtaa Suomen hauskimmaksi mieheksi mainittu Toivo Parikka. Pienet inhimilliset teot saavat suuren merkityksen ja mustan huumorin sävyttämän elokuvan komedia kumpuaa sieltä mistä suurin tuskakin: kuolemanpelosta ja epäoikeudenmukaisuudesta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa