Syödä nukkua kuolla

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: työttömyys, maahanmuutto, dokumentaarinen elokuvakerronta

Elokuva Syödä, nukkua, kuolla kertoo ruotsalaisella pikkupaikkakunnalla asuvasta maahanmuuttajayhteisöstä.  Elokuvan päähenkilö Raša saapui maahan 1-vuotiaana entisestä Jugoslaviasta.  20-vuotiaana hän työskentelee vihannespakkaajana ja asuu yhdessä vanhenevan isänsä kanssa. Raša menettää työpaikkansa tehtaalla ja alkaa etsiä uutta työpaikkaa jotta voisi jäädä kotikylään asumaan.

Elokuvan on ohjannut ruotsalainen Gabriela Pichler. Elokuva on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa ja siitä on tullut iso menestys. Ulkomailla voitettujen palkintojen lisäksi Syödä, nukkua, kuolla voitti vuonna 2012 viisi Guldbaggenia (Ruotsin Jussit).

Elokuva perustuu Pichlerin omaan henkilöhistoriaan ja kokemuksiin. Hän muutti Ruotsiin lapsena bosnialaisen äidin ja itävaltalaisen isän kanssa. Ennen elokuvaopintojen aloittamista Pichler oli vakinaisessa työssä keksitehtaassa.

Syödä, nukkua, kuolla rikkoo kuvan tasa-arvoisesta Ruotsista, jossa kaikki voivat hyvin. Elokuvassa kerrotaan siitä kuinka maahanmuuttajat muodostavat oman tehtaissa uurastavan työläisluokkansa, ja kuinka yhä useampaa uhkaa työttömyys. Ruotsalainen hyvinvointiyhteiskunta tukee elokuvan mukaan syntyperäisiä ruotsalaisia paremmin kuin maahanmuuttajia, jotka saavat lopulta selvitä omillaan.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluun, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Ruotsinkielinen oppimateriaali Ruotsin elokuvainstituutin sivuilla.

Oppimateriaalin on tehnyt dokumentaristi Katja Lautamatti.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 18.7.2013.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Syödä, nukkua, kuolla

(Äta sova dö)

Ohjaaja: Gabriela Pichler

Maa: Ruotsi Vuosi: 2012

Kesto: 105min Ikäraja: 7

Levittäjä: Oy KinoScreen Illusion ltd

Näyttelijät:
Nermina Lukac, Milan Dragisic, Jonathan Lampinen


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa