The Tree of Life

Hiljaisuus, ääni ja sisäinen puhe

The Tree of Life–elokuvassa käytetään runsaasti hiljaisuuden, äänen/musiikin ja sisäisen puheen tehokeinoja, joille useat kohtaukset perustuvat.  Esimerkiksi 19-vuotiaan poikansa kuolemasta puhelimitse kuulevan isän puhetta tai itkua ei elokuvassa aluksi kuulla, vaan sen peittää alleen vieressä pauhaavan suihkukoneen ääni. Elokuvassa käytetään tällä tavoin paljon hiljaisuutta ja ääntä tehokeinoina ilmaisemaan vahvoja tunteita.

Musiikki toimii samoin kuvaten henkilöhahmojen vahvoja tunnetiloja, tärkeitä elämäntilanteita ja tapahtumia tai kehystäen suuria kertomuksia alkuräjähdyksestä, evoluutiosta tai maailmanlopusta. Hiljaisuuden ja musiikin merkitys on useissa kohtauksissa dialogia tärkeämpi ja niiden paikoitellen äkkinäisetkin vaihtelut toimivat elokuvassa dramatisoivina elementteinä.

Sisäinen puhe on myös elokuvassa läsnä tunteiden ilmaisijana sekä tärkeiden ja vaikeiden kysymysten muodossa. Esimerkiksi veljensä kuoleman jälkeen vanhin veli Jack kysyy toistuvasti, etsien joko veljeään tai Jumalaa, ”Where are you?”, ja Jackin ääni toteaa isästään ”I hate him. I wish he would die”.

 

Tehtäviä

1. Jakaantukaa kolmeen ryhmään. Valitkaa ryhmätyön aiheeksi hiljaisuus, ääni tai sisäinen puhe elokuvassa. Pohtikaa näitä kolmea tehokeinoa. Milloin ja miten elokuvassa käytetään hiljaisuutta? Entä ääntä tai sisäistä puhetta? Lisäävätkö nämä keinot mielestänne elokuvan vaikuttavuutta? Miksi?

2. Pohtikaa erilaisen musiikin merkitystä elokuvan eri kohtausten tunnelman muodostajana. Katsokaa inspiraatioksi elokuvan Maija Poppanen traileri  sekä elokuvan pohjalta tehty Scary Mary Poppins –traileri.  Kuinka samoista kohtauksista tehdään hauskoja/pelottavia musiikin tai leikkauksen avulla?

3. Katsokaa elokuvan traileri. Keskustelkaa musiikin merkityksestä trailerissa. Kuinka traileri olisi muuttunut, jos siihen olisi lisätty dialogia? Millaisia odotuksia elokuvasta musiikki herättää? Vastaako elokuva näihin odotuksiin?

Materiaaliin liittyvät elokuvat

The Tree of Life

(The Tree of Life)

Ohjaaja: Terrence Malick

Maa: USA Vuosi: 2011

Kesto: 139min Ikäraja: 12

Levittäjä: SF Film Oy

Näyttelijät:
Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain


Vuoden 2011 Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon voittaja The Tree of Life on ylistys elämälle. Se tutkii ihmiselämän piinaavimpia ja henkilökohtaisimpia kysymyksiä niin intiimin kuin kosmisenkin kaleidoskoopin läpi.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa