Three Generations

Johdanto

Oppimateriaali käsittelee elokuvan teemojen mukaisesti transnuoren paikkaa yhteiskunnassa ja läheistensä silmissä. Materiaali on tarkoitettu yläkouluihin, mutta se soveltuu käytettäväksi myös toisen asteen opetuksessa.

Uusi opetussuunnitelma velvoittaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen entistä laajempaan käsittelemiseen ja Seta onkin tuottanut tähän avuksi oppaan.

Transsukupuolisuuteen liittyvää sanastoa sekä transsukupuolisuutta elokuvissa ja mediassa käsitellään Tanskalainen tyttö –elokuvan oppimateriaalissa.

Huom! Three generations kuvaa onnistuneesti ja arkiseen sävyyn joitain transnuoren kohtaamia vaikeuksia ja voi siten olla transnuorelle tai tämän läheisille hyvinkin raskasta katsottavaa.

Opettajalle

Transnuorten turvallisuudesta: On tärkeää muistaa ja tarpeen tullen muistuttaa, että sukupuolivähemmistöön kuuluminen ei tarkoita velvollisuutta valistamiseen, kysymyksiin vastaamiseen tai muuhun esillä olemiseen. Jos ryhmässä on sukupuolivähemmistöön kuuluva nuori, häntä ei pidä nostaa esimerkiksi. Jos nuori itse tuo esille sukupuolivähemmistöön kuulumisensa, hänen kokemustaan on tärkeää kuulla ja kunnioittaa, mutta hänen ei pidä joutua olemaan esillä yhtään enempää kuin haluaa.

Termeistä: Väärien termien korjaamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Asiaa voi selittää oppilaille kertomalla, että kukaan harvoin pahoittaa mieltään jos väärää termiä käyttää tietämättömyyttään, mutta että korjattaessa oikeiden termien opetteleminen on tärkeää ja siitä kieltäytyminen loukkaavaa.

Itsemääräämisoikeudesta: Transsukupuolisuutta käsitellessä on tärkeää muistaa, että oikeat termit, sukupuolen määritelmät tai se mikä on loukkaavaa eivät ole aiheita, joista voidaan päättää yleisen mielipiteen mukaan tai jotka voidaan alistaa neutraalin väittelyn kohteeksi.

Oppimateriaali on laadittu yhteistyössä Transtukipisteen kanssa.

Materiaalin on laatinut FM Myrtti Lehtinen.

Materiaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin!

Materiaali on julkaistu vuonna 2017. Linkit on tarkistettu 12.5.2017.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Three Generations

(Three Generations)

Ohjaaja: Gaby Dellal

Maa: USA Vuosi: 2016

Kesto: 93min Ikäraja: 7

Levittäjä: Oy Atlantic Film Finland Ab

Näyttelijät:
Elle Fanning, Naomi Watts, Susan Sarandon


16-vuotiaan Rayn sukupuolenkorjausprosessin alkaminen aiheuttaa jännitteitä perheen sisällä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa