Toiset tytöt

Episodielokuva ja vesielementti

Toiset tytöt on elokuva neljän helsinkiläistytön kasvusta: pettymyksistä, onnistumisista ja siitä, kuinka elämä välillä päähenkilöiden omien sanojen mukaan ”vetää pataan”. Elokuva kuvaa ystävysten viimeistä lukiovuotta, jolloin jokainen asuu vielä kotona ja käy koulua.

Toiset tytöt on episodielokuva, joka on jaettu neljän päähenkilön – Jessican, Ainon, Tarun ja Jennyn – tarinoihin. Episodielokuva koostuu itsenäisistä tarinoista, jotka liitetään toisiinsa yhteisen kehyskertomuksen, teeman, symbolin tai vaikkapa tapahtumapaikan avulla. Elokuvan aluksi ja lopuksi sekä episodien välissä nähdään kaikki neljä tyttöä katsomassa animaatioelokuvaa, jossa seikkailee piirroshahmo, polkkatukkainen tyttö. Animaatiossa piirrostyttö joutuu kohtaamaan elämän, mustanpuhuvan mörkömäisen hahmon, joka kampittaa, ”vetää pataan” ja hylkää. Jokaisen tytön oma episodi esittelee yhden teeman, jossa kunkin päähenkilön omaa uskoa ja luottamusta elämään koetellaan. Näin päähenkilöt esitetään elokuvan alusta loppuun saakka sekä yhdessä että erikseen: kunkin tytön kokemus on ainutlaatuinen ja subjektiivinen, mutta kokemukset jaetaan samalla muiden tyttöjen kesken.

Elokuva seuraa Jessican, Ainon, Tarun ja Jennyn viimeistä lukiovuotta viimeisestä kesälomapäivästä ylioppilasjuhlapäivään. Vesi on kerronnallinen, visuaalinen ja symbolinen elementti, joka yhdistää jokaisen episodin toisiinsa ja jonka kautta kuvataan myös vuodenaikojen vaihtelua. Vesi on eri olomuodoissaan läsnä muun muassa vesipyssyissä, kyyneleissä, lainehtivassa meressä, rankkasateessa, uimaretkissä, lumiukoissa, jääkiekkokaukalossa ja kylpyvedessä.

 

Tehtäviä

  • Jakautukaa ryhmiin tai tehkää yksilötyöskentelyä. Valitkaa yksi episodi analysoitavaksenne. Keskustelkaa siitä, kuinka vesielementtiä käytetään valitsemassanne episodissa. Mitä tunnetilaa, käännekohtaa tai tapahtumaa veden avulla kuvataan? Mitä vesi symboloi valitsemassanne episodissa?
     
  • Eritelkää ja analysoikaa Jessican, Ainon, Tarun ja Jennyn episodeja. Mikä haaste tai ongelma kuhunkin tyttöön liitetään? Mitä vastavoimia kussakin episodissa on? Mistä episodista piditte eniten, entä mikä tuntui vieraimmalta tai ärsytti? Miksi?

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Toiset tytöt

(Toiset tytöt)

Ohjaaja: Esa Illi

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 90min Ikäraja: 12

Levittäjä: VLMedia

Näyttelijät:
SARA SOULIÉ MISA LOMMI BAHAR TOKAT IDA VAKKURI


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa