Tokasikajuttu (selkokielinen)

Johdanto

Elokuvan teemat: Dokumenttielokuva, dokumenttielokuvan tekijän vastuu ja etiikka, PKN:n tausta, punk-musiikki, vammaisten oikeudet ja esteettömyys, Euroviisut ja mediajulkisuus, elokuva ja tunteet.

Synopsis: Supersuosittu suomalainen punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti esiintymisen joulukuussa 2016. Silloin loppui myös yksi luku Suomen musiikin historiassa. Elokuva Tokasikajuttu näyttää bändin hyvät ja huonot hetket.

Yhtyeestä tuli suomalaisten suosikki vuonna 2012. Sen jälkeen PKN valloitti lisää kuulijoita niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Se esiintyi 16 eri maassa. Yhteensä PKN esiintyi lähes 300 kertaa. Vuonna 2015 se edusti Suomea Euroviisuissa.

PKN esiintyy tiiviisti. Kiire ja menestys aiheuttavat paineita bändin jäsenille. Karilla on vaikeaa, sillä julkisuus ja menestys tuovat mukanaan houkutuksia, mutta myös velvollisuuksia. Sami puolestaan alkaa kiinnostua enemmän ja enemmän politiikasta ja uskonnosta. Toni ja bändin kitarateknikko Niila rakastavat samaa naista. Siitä syntyy vakavia ongelmia heidän välilleen. Pertti kyllästyy tähän kaikkeen. Hän päättää jäädä eläkkeelle.

Tokasikajuttu seuraa historiallisen yhtyeen viimeisiä yhteisiä vuosia. Mukana on draamaa, kyyneleitä ja naurua. Elokuva on itsenäinen jatko-osa samojen tekijöiden Kovasikajutulle, joka valmistui vuonna 2012. Kovasikajuttu saavutti kulttimaineen.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaali soveltuu lukio osalta erityisesti seuraaviin kursseihin: Äidinkieli ja kirjallisuus: Tekstit ja vuorovaikutus (ÄI1), Kieli, kulttuuri ja identiteetti (ÄI2), Tekstit ja vaikuttaminen (ÄI4), Vieraat kielet, Biologia: Ihmisen biologia (BI4), Filosofia: Johdatus filosofiseen ajatteluun (FI1), Etiikka (FI2), Psykologia: Psyykkinen toiminta ja oppiminen (PS1), Kehittyvä ihminen (PS2), Tunteet, psyykkinen hyvinvointi ja mielenterveys (PS4), Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen (PS5), Yhteiskuntaoppi: Suomalainen yhteiskunta (YH1), Elämänkatsomustieto: Maailmankatsomus ja kriittinen ajattelu (ET1), Ihminen, identiteetti ja hyvä elämä (ET2), Yksilö ja yhteisö (ET3), Musiikki: Musiikki ja minä (MU1), Moniääninen Suomi (MU2), Ovet auki musiikille (MU3), Musiikki viestii ja vaikuttaa (MU4), Kuvataide: Kuvat ja kulttuurit (KU1), Osallisena mediassa (KU3) sekä lukion opetussuunnitelman aihekokonaisuuksiin aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä, hyvinvointi ja turvallisuus ja viestintä- ja mediaosaaminen.

Oppimateriaalin on laatinut aineenopettaja ja elokuvakasvattaja FM Maria Lehtonen.

Oppimateriaalin on kääntänyt selkokielelle Katriina Kotilainen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin!

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tokasikajuttu

(Tokasikajuttu - Punk Voyage)

Ohjaaja: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi

Maa: Suomi Vuosi: 2017

Kesto: 98min Ikäraja: 7

Levittäjä: B-Plan Distribution


Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeestä kertova elokuva on itsenäinen jatko-osa saman tekijätiimin Kovasikajuttu-elokuvalle. Bändin elämää kuvataan kolmen vuoden ajan ja näytetään menestyksen ja sisäisten riiitojen kanssa painiskelevan punk-bändin viimeisistä yhteisistä vuosista.

Kovasikajuttu

(Kovasikajuttu)

Maa: Suomi Vuosi: 2012

Kesto: 85min

Levittäjä: The Walt Disney Company


Kovasikajuttu on elokuva Suomen kovimmasta punk-yhtyeestä, Pertti Kurikan Nimipäivistä. Bändin kehitysvammaiset jäsenet Pertti, Kari, Toni ja Sami esiintyvät isolla asenteella ja ylpeydellä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa