Kuva: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi

Tove

Johdanto

Synopsis:
On vuosi 1944 ja Helsinki on jatko-sodan pommitusten kourissa. Nuori Tove Jansson piirtää pommisuojassa outoa peikkoa ja tekee Garm-lehteen poliittisia pilakuvia. Sodan jälkeen hän vuokraa oman ateljeen ja jatkaa maalaamista, haaveenaan taidemaalarin ura. Yleisön huomio ja kiinnostus kohdistuu kuitenkin Janssonin luomiin Muumi-fantasiahahmoihin ja niiden avulla Jansson pitää itsensä leivässä.

Epäsovinnaisessa ykstyiselämässään Tove on vapaamielisessä seurustelusuhteessa vasemmistopoliitikko Atos Wirtasen ja rakastuu teatteriohjaaja Vivica Bandleriin. Vivicalla on kuitenkin muitakin suhteita, mikä loukkaa Toven tunteita. Vivica ohjaa Svenska Teaternin lavalle Muumipeikko-näytelmän ja Tove tekee siihen lavasteita. Välillä hän matkustaa Pariisiin saamaan taiteellista inspiraatiota. Vuosien päästä, 1950-luvun puolivälissä, Tove tapaa tulevan puolisonsa Tuulikki Pietilän.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin sekä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut FM Eija Niskanen. Luovan kirjoittamisen tehtäviä -osuuden on laatinut suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja, oppikirjailija FL Juha-Matti Tammela.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin!

Materiaali on julkaistu vuonna 2020. Linkit on tarkistettu 29.9.2020.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tove

Ohjaaja: Zaida Bergroth

Maa: Suomi Vuosi: 2020

Kesto: 116min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney


Vangitseva draama maailmankuulun taiteilijan luovasta energiasta sekä identiteetin ja vapauden etsinnästä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa