Tunteiden temppelit

Katoavat elokuvateatterit, lisääntyvät teatterisalit

Vuonna 2014 Suomessa oli 294 teatterisalia. Suurimmillaan suomalainen teatterikanta oli 1958–1959, jolloin teattereita oli 618. Tuohon aikaan kaikki teatterit olivat yksisalisia – maan ensimmäinen monisalinen teatteri oli vuonna 1974 avattu Maxim Helsingin keskustassa. Nykyisin etenkin suurimmissa kaupungeissa elokuvaesitykset ovat keskittyneet multiplekseihin, eli useiden salien teatterikokonaisuuksiin, joiden kulta-aika alkoi 1990-luvun lopulla.

Elokuvasalien lukumäärä ja suomalaisten vuosittaisten elokuvissakäyntien määrät löytyvät oheisesta kaaviosta:

KAAVIO: Elokuvasalien lukumäärä ja vuosittaiset käynnit/asukas 1915-2014
Lähde: Lähikuva 1/2015

1. Pohtikaa, mitkä seikat ovat vaikuttaneet siihen, että teatterien määrä on ensin kasvanut ja sittemmin vähentynyt. Mitkä viimeisten vuosikymmenten muutokset eivät ole vaikuttaneet tilanteeseen?
Esimerkkivastauksia

Täältä löytyvällä kartalla on kaikki pääkaupunkiseudulla toimineet ja edelleen toimivat elokuvateatterit.

2. Miten elokuvateattereiden sijoittuminen kaupunkikuvaan on muuttunut? Mitä tarkoittaa, kun 1940–1950-luvuista puhutaan korttelikinojen aikakautena?

3. Selvittäkää, missä on aikanaan toiminut kouluanne tai kotianne lähin elokuvateatteri. Miten erilaista lähimmässä elokuvateatterissa käynti on ollut silloin verrattuna nykyiseen tilanteeseen?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tunteiden temppelit

(Tunteiden temppelit)

Ohjaaja: Jouko Aaltonen

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 83min

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus PEK


Tunteiden temppelit on dokumentti elokuvateattereista, saleista, jotka ovat elokuvalle ja tunteille pyhitettyjä. Elokuvassa heräävät eloon monenkirjavat muistot, kokemukset ja haaveet sekä teattereiden henkilöstöjen sekä yrittäjien kertomukset.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa