Tuntematon sotilas (2017)

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Suomen historia, 1940-luku, jatkosota, sotakokemukset, kirjallisuus, sensuuri.

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Synopsis:
Tuntematon sotilas kuvaa konekiväärikomppanian vaiheita jatkosodan alusta sen loppuun saakka vuosina 1941–1944. Sodan syttyessä keskushenkilöt ovat iältään noin parikymppisiä ja paraikaa varusmiespalveluksessa. He ovat olleet liian nuoria osallistuakseen vuosina 1939–1940 käytyyn talvisotaan, joten heillä ei ole aikaisempaa kokemusta sodan todellisuudesta. Konekiväärikomppanian joukkueenjohtaja alikersantti Koskela, myöhemmin mukaan tulevat täydennysmiehet alikersantti Rokka ja sotamies Susi ja pääosa upseeristoa sen sijaan ovat kokeneet talvisodan.

Kuvaus jakautuu sodan vaiheiden mukaan kolmeen osaan. Ensimmäisessä, hyökkäyssodan vaiheessa, konekiväärikomppania etenee ensin Suomen vanhalle rajalle - eli kulkee läpi ne alueet, jotka Suomi on luovuttanut talvisodan jälkeen Neuvostoliitolle - ja jatkaa siitä pitkälle itään Äänisjärven rannalle Petroskoihin ja sieltä Syvärille. Hyökkäysvaihe vaihtuu asemasodaksi, jota kesti kaksi ja puoli vuotta, mutta joka on elokuvan osista lyhyin. Sota on pysähtynyt paikalleen ja konekiväärikomppania on Syvärillä, jonne vähitellen kasvaa korsujen ja yhdyshautojen verkosto. Neuvostoliittolaiset ovat huutomatkan päässä, joten vartiossa on aina jonkun oltava ja laukauksia vaihdetaan tämän tästä. Elokuvan kolmas osa kuvaa sodan viimeisiä kuukausia ja Neuvostoliiton kesällä 1944 alkanutta suurhyökkäystä. Suomalaisten puolustus murtuu, josta alkaa konekiväärikomppanian ja muun armeijan nopea ja osittain kaoottinen perääntyminen kohti länttä.

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja toisen asteen oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut FT Outi Hupaniittu.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin!

Koululla tapahtuvaan katseluun luvat hankitaan tuotantoyhtiöltä: rotkoheikki@gmail.com,  puhelin: 0400-425069

Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2017. Linkit on tarkistettu 25.10.2017.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tuntematon sotilas (2017)

(Tuntematon sotilas)

Ohjaaja: Aku Louhimies

Maa: Suomi Vuosi: 2017

Kesto: 180min Ikäraja: 16

Levittäjä: SF Film Finland Oy

Näyttelijät:
Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo, Juho Milonoff, Andrei Alén.


Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva kuvaus jalkaväkiosaston yli kolmivuotiseksi venyvästä sotatiestä Suomen jatkosodassa. Elokuva kertoo Rokan, Kariluodon, Koskelan, Hietasen ja heidän taistelutovereidensa tarinan – miten toveruus, huumori ja halu jäädä henkiin yhdistävät miehiä matkalla sinne ja takaisin. Sota mullistaa niin yksittäisen sotilaan kuin kotirintamalle jääneidenkin elämän ja jättää jälkensä koko kansakuntaan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa