Waiting for Barcelona

Paperittomuus

1. Palatkaa ennen elokuvaa laadittuihin sanaselityksiin. Keskustelkaa ryhmissä, muuttiko elokuva käsityksiänne sanoista. Pohtikaa, mikä kohta erityisesti vaikutti käsityksiinne ja miten?

2. Miten elokuva kuvasi paperittomuutta? Miettikää yksi tilanne Moun elämässä, jossa paperittomuus näkyi. Kirjoittakaa muutamia asioita esimerkiksi ranskalaisin viivoin siitä, miten paperittomuus näkyi ja miten se vaikutti Moun elämään.

3. Paperittomuus Suomessa ja Euroopassa
Lukekaa seuraavat artikkelit:
Uusi Suomi 22.2.2016, ”Helsingissä minusta tuli orja – Näin nälkäpalkalla työskennelleen Johnin tarina päättyi”
Yle 17.7.2017, ”Paperittomalle Saifuddinille jätettiin palkka maksamatta – "luottamukseni Suomen työnantajiin romahti"
AntroBlogi 27.1.2017, ”Voitko kertoa tarinani suomalaisille” – kertomus paperittomuudesta”

Valitkaa yksi artikkeleista ja kirjoittakaa sen perusteella mielipidekirjoitus tai blogiteksti. Ottakaa kirjoituksessanne kantaa artikkelissa kuvattuun tarinaan tai artikkelin sisältämään tietoon. Miettikää, kenelle haluatte kirjoituksen suunnata ja mihin asiaan haluatte sillä vaikuttaa.

4. Paperittomien terveydenhuolto
Lukekaa seuraavat artikkelit ja/tai katsokaa Yle A-studion keskustelu:
Yle 30.11.2017, “Mitä paperittomien laajemmat terveyspalvelut tarkoittavat? Helsingin apulaispormestari vastaa”
Helsingin Uutiset 23.8.2017, "Helsingistä tuli juuri koko maailman terveysasema ja sinä maksat" – ilmiriita paperittomien hoidon laajentamisesta
Yle Astudion keskustelu 28.11.2017

a) Keskustelkaa, millaisia asenteita tunnistatte paperittomien terveydenhuoltoon liittyneessä poliittisessa keskustelussa. Kuvasiko dokumentti samanlaisia asenteita? (Esimerkiksi paperittomiin kohdistuva aggressio ja poliisiväkivalta)

b) Jakakaa luokka kahteen ryhmään, joista toinen kannattaa paperittomien laajempia terveyspalveluja ja toinen vastustaa. Kumpikin ryhmä miettii ensin yhdessä väitteitä näkemyksensä tueksi ja valitsee sitten joukostaan yhden väittelijän. Yhteisessä pohdinnassa voi käyttää apunaan aiheesta julkisesti käytyjä keskusteluja. Välttäkää kuitenkin rasistisia tai muilla tavoin loukkaavia väittämiä. Valitut väittelijät käyvät lyhyen (n. 10–15 min) keskustelun aiheesta paperittomien terveyspalvelut.

Lähteet ja lisätietoa:

Pakolaisneuvonta, katsottu 8.10.2018

Paperittomat-hanke, katsottu 8.10.2018

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos,katsottu 28.9.2018

Sosiaali- ja terveysministeriö, katsottu 28.9.2018

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Waiting for Barcelona

(Waiting for Barcelona)

Ohjaaja: Juho-Pekka Tanskanen

Maa: Suomi Vuosi: 2018

Kesto: 85min Ikäraja: 12

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus ry - Juha Elomäki 050 412 4137 / juha.elomaki@elokuvakeskus.fi


Waiting for Barcelona on dokumenttielokuva paperittomien romumetallin kerääjien ja laittomien kopiotuotteiden myyjien selviytymisestä maailman suosituimman turistikaupungin varjoissa. Elokuvan päähenkilö Mou on saapunut Barcelonaan vuosia aiemmin paremman elämän toivossa, mutta huolimatta kaikista yrityksistään päästä toimivaksi osaksi yhteiskuntaa, hän kohtaa yhä lähes ylitsepääsemättömiä vaikeuksia ja esteitä, jotka lopulta uhkaavat viedä hänet jopa hulluuden partaalle.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa