Weathering with You

Ilmastonmuutos

Tokiota vaivaavat sateet mietityttävät katsojaa: viittaako ohjaaja niillä ilmastonmuutokseen? Tätä ei elokuvassa suoraan sanota, mutta viime aikoina on Tokiossa koettu normaalista poikkeavia sääilmiöitä, esimerkiksi kirsikankukat ovat kukkineet normaalia aikaisemmin. Saarivaltio Japanissa on merellinen, runsassateinen ja tuulinen ilmasto, ja normaalisti kesäkuu heinäkuun alulle saakka on ns. viides vuodenaika, tsuju eli sadekausi. Shinkain animessa tämä sadekausi näyttää venyneen usean kuukauden mittaiseksi. Harmaan sateen lomassa Tokio neonvaloineen saa runollisia piirteitä. Ääniraidalla taas korostuu taustasateen humina.

  • Miten itse tulkitset elokuvaa, onko siinä kyse ilmastonmuutoksesta? Millä tavalla?
     
  • Millaisia äärisääilmiöitä ilmastonmuutos on jo tuonut ja voi tuoda tulevaisuudessa meille Suomeen ja muulle maailmaan? Mitä vaikutuksia ilmastonmuutoksella on meidän kaikkien elämään?
     
  • Miten kääntäisit suomeksi elokuvan englanninkielisen nimen Weathering with You? Elokuvan alkuperäinen nimi Tenki no ko tarkoittaa ’sään lasta’ tai ’säätyttöä’.

Materiaaleja ilmastonmuutoksen käsittelyyn

Nuorten akatemian Ilmari-oppimateriaalit

Ilmastokanava: Opetusmateriaalia yläkouluikäisille ilmastonmuutoksen käsittelyyn taiteen avulla

Ilmasto-opas: Viivi ja Wagner johdattavat ilmastonmuutoskysymyksiin


 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Weathering with You

(Tenki no ko )

Ohjaaja: Makoto Shinkai

Maa: Japani Vuosi: 2019

Kesto: 112min Ikäraja: 7

Levittäjä: Cinema Mondo

Näyttelijät:
Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri, Tsubasa Honda


Tokiossa on satanut taukoamatta jo kuukausia. Hodoka on karannut kotoaan, ja etsii paikkaansa Tokion kaduilla. Hodoka tapaa Hinan, tytön joka tuo auringon mukanaan. Romanssi yltyy ylimaallisiin mittoihin ja sininen taivas saa iloitsemaan elämästä - mutta mikä on luonnonvoimiin puuttumisen hinta?

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa