keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Luokka

Luokka

Luokan lähtökohtana on elokuvan pääosan esittävän François Bégaudeaun kirja opettajan työstään. Bégaudeaun teoksesta innostunut ohjaaja Laurent Cantet kokosi yhteen monikulttuurisen joukon 14- ja 15-vuotiaita ranskalaisnuoria ja kehitti heille sopivat roolit kuvauksia varten. Taustalla ovat tositapahtumat mutta kohtaukset on pitkälti improvisoitu.

Ranskankielisen nimensä mukaan pääosin neljän seinän sisällä tapahtuva Luokka kuvaa pariisilaisen koululuokan lukukautta.

Bégaudeau esittää innostavaa ja karismaattista opettajaa, jolla on toisinaan vaikeuksia saada pidettyä kuria luokassa. Hän kykenee laskeutumaan oppilaidensa tasolle niin hyvässä kuin pahassa. Vuoden loppua kohden jännitteet opettajan ja oppilaiden välillä kiristyvät aina tragedian partaalle. Etniseltä taustaltaan kirjavan luokan keskinäinen solidaarisuus on vahva, kun vastassa on seipään niellyt rehtori ja opettajakunta rangaistussanktioineen. Välinäytökset opettajainhuoneesta todistavat, että ei opettajillakaan helppoa ole.

Cantet on onnistunut hämmästyttävällä tavalla luomaan elokuvaan täysin autenttisen ilmapiirin. On vaikea uskoa, että kaikki näyttelijät ovat amatöörejä. Luokan nerokkuus piilee tavassa, jolla se samanaikaisesti kykenee ymmärtämään asioita sekä opettajien että oppilaiden näkökulmasta.

Alkuperäinen nimi:
Entre les Murs
Julkaisuvuosi:
2008
Pituus:
128 min.
Levittäjä:
Oy Cinema Mondo ltd
Tuotantomaa(t):
Ranska
Ohjaus:
Laurent Cantet
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
François Bégaudeau, Nassim Ambrat, Laura Baquela, Juliette Demaille
Nimi ruotsiksi:
Mellan väggarna
I en förort till Paris möter lärarna i en skola sina elever med högt satta ambitioner. Franskläraren François är föreståndare för en klass där han försöker inspirera eleverna men också skapa ordning. Eleverna ifrågasätter hans undervisning och ledarskap och när han tappar kontrollen över situationen är det eleverna som drabbas.