Tove (2020). Kuva Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi
Elokuvakasvatuksen on oltava lapsi- ja nuorilähtöistä. Myös turvallinen haastaminen kuuluu elokuvakasvatukseen: elokuvavalinnoissa ei aina tarvitse pelata varman päälle. Tärkeintä on miettiä, miten elokuvaa käsitellään ja mitkä ovat elokuvakasvatuksen kulloisetkin tavoitteet.
Näin valitset ryhmällesi sopivan elokuvan
- Rajaa hakua tarpeittesi mukaan. Voit hakea oppimateriaaleja Koulukinon sivuilta esimerkiksi luokka-asteen, oppiaineen tai teemojen perusteella.
- Tutustu elokuvaan ja oppimateriaaliin etukäteen. Oppimateriaalin etusivulta löydät perustiedot elokuvasta sekä teemat, joita oppimateriaali käsittelee. Katso ainakin elokuvan traileri ja huomioi myös ikärajat.
- Kun valitset elokuvaa, poimi Koulukinon listalta pari vaihtoehtoa kaiken varalta. Koulukinonäytöksiin voi tilata myös muita kuin kaikkein uusimpia elokuvia! Tieto saatavuudesta löytyy Koulukinon sivuilta kunkin elokuvan yhteydestä. Joskus elokuvasta ei kuitenkaan ole enää saatavilla esityskopiota, tai levitysyhtiön esityslupa voi olla erääntynyt, eikä tieto ole vielä ehtinyt Koulukinon sivuille.
- Muista, että ikäraja ei kerro, minkä ikäisille elokuva on suunnattu. Ikärajat kertovat ainoastaan kuvaohjelman haitallisesta sisällöstä. Elokuva ei välttämättä esimerkiksi tematiikaltaan sovellu omalle ryhmällesi, vaikka ikäraja olisikin sopiva. Tutustu elokuvaan vähintään oppimateriaalin johdantosivun ja trailerin avulla. Hyödynnä myös Media-avainta ja KAVIn Ikärajat-sivua.
- Kiinnitä huomiota katsomistilanteen turvallisuuteen. Vinkkejä turvallisen tilan luomiseen elokuvan katsomis- ja purkamistilanteessa löydät täältä.