keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuvan katsominen koulussa

Tiikeri (2018). © Elokuvayhtiö Aamu Oy. Saatavissa Koulukino Suoratoistosta.

Elokuvateatteri tarjoaa elokuvakasvatukselle oivalliset puitteet, ja teatterikäynnin pedagogiset mahdollisuudet ovat huimat. Aina elokuvateatterivierailu oppilaiden kanssa ei kuitenkaan ole mahdollinen. Elokuvakasvatus onnistuu siitä huolimatta, sillä elokuvia voi katsoa koulussakin.

Helpoin tapaa hoitaa koulun esityslupa-asiat kuntoon on hankkia lisenssi, joka mahdollistaa elokuvien rajattoman katsomisen. Tällä hetkellä kaksi tahoa Suomessa myyvät elokuvalisenssejä: APFI ry:n kautta saa lisenssin kotimaisiin elokuviin ja M&M Viihdepalvelu tarjoaa lisenssiä, joka kattaa suurimpien elokuvatuottajien elokuvat.

Opettajan tekijänoikeusopas -sivustolla kerrotaan tekijänoikeuksista ja avoimista sisällöistä opettajan ja opetuksen näkökulmasta. Kopiraitti-sivustolta löytyy ajantasaista tietoa erilaisten aineistojen opetuskäytöstä.

Tältä sivulta löydät perustiedot seuraavista asioista:

Koulukino Suoratoisto

Koulukinon oma suoratoistopalvelu tarjoaa valikoiman kotimaisia lyhyt- ja dokumenttielokuvia koulujen ja kuntien kulttuuripalveluiden käyttöön. Koulukino Suoratoistossa ostos sisältää julkiset esitysoikeudet ja oppimateriaalit.

Kotimaisten elokuvien lisenssi

Av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Audiovisual Producers Finland – APFI (ent. Tuotos ry) myöntää kouluille, kunnille ja oppilaitoksille lupia kotimaisten, dvd-, Blu-ray- ja videolevityksessä olevien tallenteiden sekä video on demand -elokuvien esittämiseen. Sopimuksen kotimaisten elokuvien opetuskäytöstä voi tehdä kunta keskitetysti kaikkien oppilaitostensa osalta, koulu itsenäisesti tai muu oppilaitoksen omistaja.

Opetuskäyttöluvan hinta on 2€/oppilas/kalenterivuosi (+alv 24%). Lupa on voimassa toistaiseksi ja maksetaan kerran vuodessa. Luvan saat täyttämällä lupahakemuksen.

Luvan piiriin kuuluu noin 300 kotimaista elokuvaa, dokumenttia ja animaatiota. Teosluettelon löydät täältä.

Luvan hankittuasi voit esittää teosluettelon elokuvia valitsemastasi lähteestä niin usein kuin haluat. Elokuvan katsomisesta on kuitenkin aina muistettava ilmoittaa täyttämällä käyttöilmoitus.

APFI myöntää lupia myös sopimuksen piiriin kuuluvien elokuvien yksittäisesityksiin. Hinnaston ja lupahakemuksen löydät täältä.

Opetushallituksen, Kopioston ja APFIn välisen sopimuksen perusteella opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa on lupa tallentaa tv-ohjelmia opetuskäyttöön seuraavilta kanavilta: Yle TV1, Yle TV2, MTV3, Yle Fem ja Yle Teema. Myös Yle Areenan ja Elävän arkiston kotimaisia televisio-ohjelmia voi esittää opetuskäytössä. Lupa ei koske elokuvateatteri- tai tallennelevityksessä olevia elokuvia, mainoksia eikä ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja. Lupa on voimassa kaksi vuotta tallennuksesta.
Lisätietoa Kopiraittila-sivustolta.

Ulkomaisten elokuvien lisenssi

M&M Viihdepalvelun Elokuvalisenssi-yleislupa oikeuttaa oppilaitokset, eri yhteisöt ja yritykset esittämään sopimuksensa piiriin kuuluvien tuottajien ja maahantuontiyhtiöiden elokuvia julkisesti. Elokuvia voi esittää rajattomasti, ilman erillistä raportointia tai hallinnointia. Lupa kattaa kaikki DVD- ja Blu-ray -levyt sekä eri streaming-palveluista ladatut elokuvat, jotka on hankittu laillisesta vähittäismyynti- tai vuokralähteestä.

Lupa elokuvien oikeudenhaltijoilta kattaa tuhansia elokuvia amerikkalaisten, eurooppalaisten sekä pohjoismaisten elokuvien tärkeimmiltä maahantuojilta ja tuottajilta: Buena Vista International, Columbia Tristar Pictures, DreamWorks Animation, Hollywood Pictures, Lucas Film, Marvel Studios, Paramount Pictures, Pixar, Touchstone Pictures, Scanbox Entertainment, Sony Pictures, Universal Pictures, Walt Disney Picturesja Warner Bros. 

Vuosilisenssi koskee koko koulua tai yhtä nimettyä esityspaikkaa; tapauskohtaisesti lisenssilaajuutta kuitenkin voidaan tarkastella.

Koulukohtainen lisenssi maksaa 3,50€/oppilas/vuosi (+alv 24%).

Miten lupa hankitaan

Elokuvalisenssi-yleislupa hankitaan täyttämällä yleislupahakemus M&M Viihdepalvelun kotisivuilla, lähettämällä hakemus postilla osoitteeseen M&M Viihdepalvelu Oy, Vanha Kaarelantie 33 A, 01610 VANTAA tai sähköpostilla skannattuna osoitteeseen info@viihdepalvelu.com.

Lisenssin maksamisen lisäksi muita velvollisuuksia koululla ei ole, esimerkiksi katsottuja elokuvia ei tarvitse erikseen ilmoittaa. Opettajan tulee ainoastaan varmistaa, että elokuva kuuluu lisenssisopimuksen piiriin. Tarkista siis tallenteen kannesta tuotanto- tai jakeluyhtiö. 

Haluatko esitysoikeuden vain yhdelle elokuvalle?

Elokuvakohtainen esityslupa soveltuu nimensä mukaisesti yksittäisten elokuvien julkiseen esittämiseen.

APFI:n kotimaisten elokuvien kertaluontoisen esitysluvan hinta on 120€ + 24% alv (alle 100 oppilasta) tai 240€ + 24% alv (yli 100 oppilasta).

M&M Viihdepalvelun ulkomaisten elokuvien kertaluontoisen esitysluvan hinta on alkaen 185€ + alv 24%.

Entä jos elokuva ei kuulu lisenssien piiriin?

Jos jonkin elokuvan esityslupaa ei lisenssien kautta löydy, lupaa voi tiedustella elokuvan levittäjältä. Koulukinon valikoimissa olevien elokuvien levittäjistä on tieto kunkin elokuvan esittelyn yhteydessä.

Esitysluvat yksittäisiin elokuviin

Yle Areena ja Elävä arkisto

Opetuksessa on luvallista käyttää YLE Areena- ja Elävä arkisto -verkkopalveluissa olevia kotimaisia televisio-ohjelmia. Ohjelmien tallentaminen verkkopalvelusta ei ole sallittua, eivätkä elokuvat kuulu verkkopalveluiden opetuskäytön luvan piiriin. Verkkopalveluiden lisäksi opetukseen saa tallentaa YLE TV1-, YLE TV2-, MTV3-, YLE Teema- ja YLE Fem -kanavilla lähetettäviä opetus- ja muita ohjelmia, lukuun ottamatta elokuvia, ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja ja mainoksia.

Ylen tallennemyynti

YLE on lopettanut oman tallennemyynnin toukokuussa 2015. Osaa aineistosta voi tiedustella VLMediasta – saatavilla on esimerkiksi elokuvia, joista useisiin sisältyy opetuskäyttöoikeus.

Ylen ohjelmasarjoja opetuskäyttöön

Yleisradion nettisivuilta löytyy opetuskäyttöön tarkoitettuja ohjelmasarjoja. Kunkin sarjan yhteydessä on mainittu, mihin oppiaineeseen ja aihekokonaisuuteen sarja on ensisijaisesti tarkoitettu. Kaikki ohjelmat ovat vapaasti koulujen käytetävissä.

Kuntien oppimateriaalikeskukset

Monelta paikkakunnalta löytyy usein opetusviraston tai opetustoimen ylläpitämä oppimateriaalikeskus, josta voi lainata myös av-aineistoja koulujen opetuskäyttöön. Joidenkin kuntien oppimateriaalikeskukset toimivat kirjaston yhteydessä. Monessa oppimateriaalikeskuksessa aineisto koostuu tekijänoikeuslain puitteissa nauhoitetuista tai kopioiduista tv-ohjelmista sekä ostetuista opetusohjelmatallenteista. Joissakin tapauksissa valikoimista voi löytyä myös fiktioelokuvia.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elokuvapolku

KAVIn julkaisema Elokuvapolku-verkkopalvelu on suunniteltu kouluissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi, ja se tarjoaa elokuvanäytteitä ja -materiaaleja koulujen opetuskäyttöön maksutta. Sivustolta löytyy myös pitkiä elokuvia.

WRAP!-hankkeen elokuvat (Espoo Ciné)

Espoo Ciné on Suomen edustaja yhteiseurooppalaisessa WRAP!-hankkeessa, joka tuo koulujen saataville mielenkiintoisia eurooppalaisia lasten- ja nuortenelokuvia. Vuosittain valikoimaan tulee kolme uutta elokuvaa. Elokuvat ovat suomeksi tekstitettyjä ja niihin on saatavilla Koulukinon oppimateriaalit.

Elokuvat ovat saatavilla koulukinonäytöksiin teattereihin (DCP) sekä esityksiin kouluille (DVD ja Blu-ray). Espoolaisille kouluille elokuvat ovat käytettävissä materiaali- ja kuljetuskulujen hinnalla. Elokuvateatterissa järjestettävän koulukinonäytöksen esityskorvaus on minimikorvaus eli 150 €.
WRAPin elokuvavalikoima ja lisätietoja