keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuvan katsominen koulussa

Tiikeri (2018). © Elokuvayhtiö Aamu Oy. Saatavissa Koulukino Suoratoistosta.

Elokuvateatteri tarjoaa elokuvakasvatukselle oivalliset puitteet, ja teatterikäynnin pedagogiset mahdollisuudet ovat huimat. Aina elokuvateatterivierailu oppilaiden kanssa ei kuitenkaan ole mahdollinen. Elokuvakasvatus onnistuu siitä huolimatta, sillä elokuvia voi katsoa koulussakin.

Helpoin tapaa hoitaa koulun esityslupa-asiat kuntoon on hankkia lisenssi, joka mahdollistaa elokuvien rajattoman katsomisen. M&M Viihdepalvelun elokuvalisenssi kattaa suuren joukon sekä kotimaisia että ulkomaisia nimikkeitä.

Opettajan tekijänoikeusopas -sivustolla kerrotaan tekijänoikeuksista ja avoimista sisällöistä opettajan ja opetuksen näkökulmasta. Kopiraittila on Kopioston tuottama pelillinen materiaali tekijänoikeuksien oppimiseen ja opettamiseen. Sieltä löytyy myös ajantasaista tietoa erilaisten aineistojen opetuskäytöstä.

Tältä sivulta löydät perustiedot seuraavista asioista:

Koulukino Suoratoisto

Koulukinon oma suoratoistopalvelu tarjoaa valikoiman kotimaisia lyhyt- ja dokumenttielokuvia koulujen ja kuntien kulttuuripalveluiden käyttöön. Koulukino Suoratoistossa ostos sisältää julkiset esitysoikeudet ja oppimateriaalit.

Yhdistelmälupa kotimaisten ja ulkomaisten elokuvien esittämiseen

Elokuvien esityslupana kouluissa ja oppilaitoksissa toimii M&M Viihdepalvelun Elokuvalisenssi.

Vuoden 2023 alusta alkaen kotimaisten ja ulkomaisten elokuvien esittäminen hoituu yhdellä esitysluvalla. Niin kutsuttu yhdistelmälupa korvaa aiemmat elokuvalisenssit: APFIn myöntämän kotimaisten elokuvien esitysluvan ja M&M Viihdepalvelun ulkomaisten elokuvien esitysluvan. Vanhojen vuosilupien siirtymäaika on vuoden 2023 loppuun asti.

Yhdistelmäluvalla voi esittää sopimuksen piiriin kuuluvia elokuvia mistä tahansa yksityiskäyttöön tarkoitetusta lähteestä (esim. dvd-levyt, suoratoistopalvelut). Luvan tilaaja hankkii itse elokuvien esityskopiot. Lupa on voimassa 12 kuukautta. Luvan käyttö ei vaadi elokuvakohtaista raportointia tai katsojamäärien rajaamista.

Yhdistelmäluvan hinta kouluille ja oppilaitoksille on 4,25€/oppilas/vuosi (+alv 24%).

Yhdistelmäluvan sisältämät ulkomaiset elokuvat | Yhdistelmäluvan sisältämät kotimaiset elokuvat

Esitysluvat yksittäisiin elokuviin

Haluatko esitysoikeuden vain yhdelle elokuvalle? Elokuvalisenssin kertalupa soveltuu nimensä mukaisesti yksittäisten elokuvien julkiseen esittämiseen.

Kertaluontoisen esitysluvan hinta on kouluille ja oppilaitoksille 185,00€/elokuva/esitys (+alv 24%).

Entä jos elokuva ei kuulu lisenssien piiriin?

Jos jonkin elokuvan esityslupaa ei lisenssien kautta löydy, lupaa voi tiedustella elokuvan levittäjältä. Koulukinon valikoimissa olevien elokuvien levittäjistä on tieto kunkin elokuvan esittelyn yhteydessä.

Yle Areena ja Elävä arkisto

Opetushallituksen, Kopioston ja APFIn välisen sopimuksen perusteella opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa on lupa tallentaa tv-ohjelmia opetuskäyttöön seuraavilta kanavilta: Yle TV1, Yle TV2, MTV3, Yle Teema&Fem. Myös Yle Areenan, Elävän arkiston ja MTV:n maksuttoman Katsomon televisio-ohjelmia voi esittää opetuskäytössä.

Huom! Lupa ei koske elokuvateatteri- tai tallennelevityksessä olevia elokuvia eikä mainoksia. Lupa on voimassa kaksi vuotta tallennuksesta. Lisätietoa täältä: Tv-ohjelmien käyttö opetuksessa – Kopiosto

Opetuksessa on siis luvallista käyttää YLE Areena-, Elävä arkisto- ja MTV:n maksuton Katsomo -verkkopalveluissa olevia kotimaisia ja ulkomaisia televisio-ohjelmia. Ohjelmien tallentaminen verkkopalvelusta ei ole sallittua, eivätkä elokuvat kuulu verkkopalveluiden opetuskäytön luvan piiriin. Verkkopalveluiden lisäksi opetukseen saa tallentaa YLE TV1-, YLE TV2-, MTV3-, YLE Teema&Fem -kanavilla lähetettäviä opetus- ja muita ohjelmia, lukuun ottamatta elokuvia ja mainoksia.

Ylen ohjelmasarjoja opetuskäyttöön

Yleisradion nettisivuilta löytyy opetuskäyttöön tarkoitettuja ohjelmasarjoja. Kunkin sarjan yhteydessä on mainittu, mihin oppiaineeseen ja aihekokonaisuuteen sarja on ensisijaisesti tarkoitettu. Kaikki ohjelmat ovat vapaasti koulujen käytetävissä.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elokuvapolku

KAVIn julkaisema Elokuvapolku-verkkopalvelu on suunniteltu kouluissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi, ja se tarjoaa elokuvanäytteitä ja -materiaaleja koulujen opetuskäyttöön maksutta. Sivustolta löytyy myös pitkiä elokuvia.

WRAP!-hankkeen elokuvat (Espoo Ciné)

Espoo Ciné on Suomen edustaja yhteiseurooppalaisessa WRAP!-hankkeessa, joka tuo koulujen saataville mielenkiintoisia eurooppalaisia lasten- ja nuortenelokuvia. Vuosittain valikoimaan tulee kolme uutta elokuvaa. Elokuvat ovat suomeksi tekstitettyjä ja niihin on saatavilla Koulukinon oppimateriaalit.

Elokuvat ovat saatavilla koulukinonäytöksiin teattereihin (DCP) sekä esityksiin kouluille (DVD ja Blu-ray). Espoolaisille kouluille elokuvat ovat käytettävissä materiaali- ja kuljetuskulujen hinnalla. Elokuvateatterissa järjestettävän koulukinonäytöksen esityskorvaus on minimikorvaus eli 150 €.
WRAPin elokuvavalikoima ja lisätietoja