keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Instruktioner för att se film på skolan

Biografer erbjuder utmärkta omständigheter för filmkunskap, och de pedagogiska möjligheterna vid biografbesök är fantastiska. Men alltid är det inte möjligt att besöka en biograf med skolan. Trots det är filmpedagogik möjlig, för man kan också se filmer på skolan.

Det enklaste sättet att få i skick skolans förevisningstillstånd är att skaffa en licens som tillåter obegränsat tittande av filmer. Det finns för tillfället två parter i Finland som säljer filmlicenser: Via Tuotos rf får man köpa en licens för inhemska filmer och M & M Viihdepalvelu erbjuder en licens som innefattar de största filmproducenternas filmer.

På webbsidan Opettajan tekijänoikeusopas (lärarens handbok om upphovsrätten) står på finska om upphovsrätten och fritt innehåll från lärarens och undervisningens perspektiv.

På denna sida hittar du grundläggande information om följande saker:

  • Allmänt filmlicens
  • Licens för inhemska filmer
  • Ifall filmen inte omfattas av licenser?
  • Tillstånd till enskilda filmer

Allmänt filmlicens

Som representant för filmbolagens offentliga förevisningar erbjuder M & M Viihdepalvelu, som verkat i Finland sedan 1990, en allmänlicens för filmer i skolor. Licensen ger rättigheten att på skolan förevisa dvd- och blue-ray-skivor som inskaffats för hemmabruk. Licensen täcker tusentals dvd-filmer av Hollywoods största filmproducenter och av europeiska samt skandinaviska filmimportörer, vilka inkluderar bl.a. Atlantic Film, Buena Vista International, Columbia Tristar Pictures, Hollywood Pictures, Pixar, Touchstone Pictures, Sony Pictures, Walt Disney Pictures och Warner Bros. Allmänlicensen är giltig i ett år från det datum man själv valt.

Årslicensen gäller för hela skolan eller en namngiven förevisningsplats; licensomfattningen kan dock granskas från fall till fall.

Hur man skaffar licens:

Den allmänna filmlicensen skaffas här.

Utöver att betala licensavgiften har skolan inga andra skyldigheter, man behöver exempelvis inte rapportera sedda filmer. Läraren bör endast säkerställa att filmen ingår i licensavtalet. Kontrollera alltså produktions- eller distributionsbolaget på fodralet.

Vill du ha licens för bara en film?

Filmspecifik licens lämpar sig, precis som namnet anger, för offentlig förevisning av enskilda filmer. Licensen ger tillstånd att förevisa specifika filmer på ställen där det endast finns behov av att förevisa filmer några gånger om året. I sådana fall är nästan alla produktionsbolags filmer tillgängliga, inklusive de inhemska filmerna.

Licens för inhemska filmer

Av-producenternas upphovsrättsförening Audiovisual Producers Finland APFI beviljar skolor, kommuner och läroanstalter tillstånd att förevisa inhemska dvd-, blue-ray- och videoinspelningar samt video-on-demand-filmer. Avtal om användning av inhemska filmer i utbildningssyfte kan ingås centralt av kommunen för alla läroverk, självständigt av skolan eller av annan ägare för läroanstalt.

Man får tillståndet genom att fylla i ansökan här.

Tillståndet omfattar cirka 300 inhemska filmer, dokumentärer och animationer. En lista över verken hittar du här.

Efter att du skaffat tillståndet kan du förevisa filmer från listan så ofta du vill. Man skall dock alltid komma ihåg att rapportera filmförevisningar genom att fylla i en användningsanmälan.

Enligt avtalet mellan utbildnings- och kulturministeriet och Tuotos har grundskolor, läroverk, universitet och högskolor rätt att spela in tv-program för undervisningsändamål från följande kanaler: YLE TV1, Yle TV2, Yle Fem, Yle Teema och MTV3. Tillståndet gäller inte reklam, filmer, program i dvd-distribution eller utländska serier med kontinuerlig handling. Tillståndet gäller i två år från inspelningen.

Ifall filmen inte omfattas av licenser?

Om det inte förekommer förevisningstillstånd för en film kan man höra efter tillstånd direkt av filmdistributören. I Skolbiots filmurval finns det information om filmdistributören i samband med varje filmpresentation.

Samtliga filmbolag har inte ingått licensavtal, utan säljer förevisningstillstånd direkt till skolorna.

Tillstånd till enskilda filmer

YLE:s försäljning av inspelningar

Via YLE:s försäljning av inspelningar kan man beställa filmer, i vilka många ingår undervisningslicens. Bland annat en brett utbud inhemska filmklassiker är tillgängligt via inspelningsförsäljningen.

Dessutom är det tillåtet att använda inhemska televisionsprogram som finns i webbtjänsterna YLE Arenan och Arkivet. Det är inte tillåtet att spela in program på webbtjänsterna, och filmerna omfattas inte av tillståndet för undervisningsanvändning av webbtjänster. Utöver webbtjänsterna får man för undervisningsändamål spela in undervisnings- och andra program, med undantag för filmer, utländska serier med kontinuerlig handling och reklam på kanalerna YLE TV1, YLE TV2, MTV3, YLE Teema och YLE Fem.

Kommunala läromedelcentraler

På många orter finns en läromedelcentral som drivs av skolverket eller undervisningsväsendet, där man också kan låna audiovisuellt material i utbildningssyfte. Vissa kommuners läromedelcentraler finns i samband med ett bibliotek. I många läromedelcentraler består materialet av tv-program samt bandningar av köpta undervisningsprogram som bandats inom ramen för upphovsrättslagen. I vissa fall kan urvalet även innehålla fiktionsfilmer.