Mitä välineitä ja ohjelmistoja tarvitaan elokuvaharrastuksen järjestämiseen?
Tässä osiossa käymme läpi yleisimpiä elokuvaharrastuksessa käytettyjä välineitä ja tarjoamme muutamia vinkkejä toimintaan mikäli kuvauskalustoa ei ole helposti saatavilla. Mainitsemme myös ilmaisia tai edullisia ohjelmia elokuvan leikkaukseen ja efektien tekemiseen.
Musiikin ja äänitehosteiden käytössä tulee muistaa kunnioittaa tekijänoikeuksia. Musiikki-kohdasta löydät vinkkejä Creative Commons-lisenssillä musiikkia ja äänitehosteita tarjoavista sivustoista.
Puhelin, pädi vai kamera?
Millaista kuvauskalustoa elokuvaharrastuksessa tarvitaan? Kuvausvälineiksi sopii älypuhelin, tabletti, videokamera tai videokuvaustoiminnolla varustettu järjestelmäkamera.
Alkuun pääsee jo muutamalla tavallisella älypuhelimella. Myös vanhempia, käytöstä poistettuja puhelimia voi käyttää kuvaamiseen vaikka niissä ei olisi sim-korttia. Kannattaa siis kysellä rohkeasti perheistä ja lähipiiristä käytöstä poistettuja puhelimia harrastukäyttöön. Ohjaajan hallussa olevilla puhelimilla kuvaaminen takaa, että materiaalit säilyvät tallessa.
Oman puhelimen käyttö antaa oppilaille mahdollisuuden käyttää opittuja taitoja myös vapaa-ajalla. Mikäli omilla puhelimilla kuvataan materiaalia, jossa esiintyy muita oppilaita, ryhmässä pitää sopia käytännöistä jotta kuvamateriaali ei päädy nähtäväksi ryhmän ulkopuolella. Yksi tapa on sopia rutiinista, jossa kaikki kuvattu materiaali lähetetään tunnin lopuksi ohjaajalle ja sen jälkeen poistetaan puhelimilta. Toinen tapa on sopia yhdessä selkeät säännöt sen turvaamiseksi, että materiaalia ei jaeta eikä näytetä harrastuksen ulkopuolella, ja mitä väärinkäytöksistä seuraa. Oman puhelimen käyttö saattaa tarkoittaa myös huomion herpaantumista peleihin ja sosiaaliseen mediaan.
Tabletin etu on puhelinta suurempi näyttö, josta on helppo katsoa yhdessä materiaalia myös kuvausten aikana. Toisaalta pädeissä videokuvan laatu on usein melko heikko. Tableteille on saatavilla monenlaisia kuvankäsittely-, animaatio- ja editointiohjelmia. Editointi onnistuu samalla laitteella, joka helpottaa työskentelyä. Tabletilta sujuu useimmiten mutkattomasti myös videoiden esittäminen älynäytöllä ja tiedostojen siirto pilveen tai videopalveluun arkistointia varten.
Yksi vaihtoehto on käyttää hyvälaatuista videokameraa. Usein vanhemmissakin malleissa on riittävä kuvanlaatu
Digitaalista järjestelmäkameraa käyttäessä saa hyvän kuvanlaadun. Kuvaaminen vaatii hiukan enemmän keskittymistä kameran toimintaan, kuten valaisuun ja tarkentamiseen. Myös käytettävissä olevilla linsseillä on merkitystä siihen, millaista kuvaa kameralla saadaan.
Järjestelmäkameraa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko kamerassa kääntyvä näyttö, joka toimii etsimenä, millainen valoteho kamerassa on ja millainen on kameran kuvanvakaus. Myös mahdollisuus ulkoisen mikrofonin kiinnittämiseen ja äänen monitorointiin kuvatessa kannattaa tarkistaa.
Lue lisää järjestelmäkameran hankkimisesta Kelaamossa
Jalusta on tarpeen etenkin järjestelmäkameralla ja videokameralla kuvatessa. Jalustaa voi hyvin käyttää myös tabletin kanssa, sen voi kiinnittää jalustaan erillisellä sovittimella. Älypuhelimen kanssa voi käyttää gimbalia eli kuvanvakaajaa.
Yhtenä jalustan käyttämisen etuna etenkin fiktioelokuvaa kuvatessa on, että kuvaustilanteessa kameran paikka täytyy väistämättä harkita tarkemmin. Myös kameran liikkeet täytyy suunnitella etukäteen, jolloin kuvakerronasta tulee lähes automaattisesti hallitumpaa. Vaikka jalustaa käyttäisikin, kameran voi aina ottaa käsivarakuvaukseen, jos sille on tarvetta tai taiteelliset perusteet.
Jalustan hankinnassa kannattaa harkita, mille laitteelle jalusta on riittävän tukeva, ja toisaalta kuinka painavaa jalustaa jaksaa kantaa mukana etenkin jos ryhmässä on käytössä useita.
Kamerajalustoihin on saatavilla myös erilaisia päitä, johon itse kamera kiinnitetään. Pää määrittelee, mihin asentoon kameran saa ja miten kameraa voi liikuttaa jalustalla. Yleisimmät tyypit ovat kuulapää, kinopää ja videopää. Kuulapää on pyöreä kuula, jolla kameran saa asetettua portaattomasti haluamaansa asentoon, mutta vaakatasoisen asennon löytäminen voi olla vaikeaa. Videokuvaukseen soveltuvat erityisesti kinopää ja videokuvaukseen suunniteltu videopää.
Materiaaliltaan kamerajalustat ovat yleisimmin joko alumiinia tai hiilikuitua. Hiilikuituiset jalustat ovat hieman kevyempiä ja kestävämpiä, mutta hinnaltaan arvokkaampia.
Suosittuja jalustamerkkejä ovat esimerkiksi Sirui, Manfrotto ja Benro. Valokuvausliikkeet auttavat mielellään jalustan valinnassa. Jalustoja saa myös käytettynä.
Harjoituselokuvissa usein vähimmälle huomiolle jää äänittäminen. Puhelimella tai tabletilla kuvatessa puheääni kuuluu hyvin vain melko läheltä ja edestä kuvatuissa otoksissa. Työt, joissa dialogi kuuluu ja äänisuunnitteluun on nähty vaivaa erottuvat edukseen ilman että katsoja välttämättä huomaa miksi.
Äänen laatua voi parantaa käyttämällä puhelimeen tai kameraan liitettävää ulkoista mikrofonia. Mikrofoni voi olla kiinnitettynä kameraan, tai jos kameran liittimet sen sallivat, puomin päässä jolloin mikrofonia voi suunnata ja viedä lähemmäs äänitettävää kohdetta. Tarkista kamerasi käyttöohjeesta, millaista mikrofonia siinä on mahdollista käyttää. Mikrofonien erilaisista suuntakuvioista ja ominaisuuksista voi lukea lisää esimerkiksi Äänipää-sivustolta.
Mikrofonit
Elokuva, jossa dialogi kuuluu ja äänittämiseen on kiinnitetty huomiota todellakin erottuu edukseen! Nappimikrofonit ovat kohtuullisen edullinen ja kevyt tapa parantaa äänen laatua etenkin henkilöiden puheen äänittämisessä. Nappimikrofonilla äänitettäessä ääni tallennetaan useimmiten erilliselle laitteelle, kuten kännykkään. Tällöin ääni ja kuva pitää myöhemmin yhdistää toisiinsa. Yhdistämistä helpottaa, jos kuvauksissa on käytetty klaffia ja kohtauksen ja oton numero kirjoitetaan klaffiin ja sanotaan ääneen kuvausten aluksi.
Opi lisää äänittämisestä vaikkapa Kaikki kuvaa-sivuston fiktion äänittämistä koskevasta videotutoriaalista.
Äänisuunnittelusta lisätietoa tarjoaa elokuvantaju.fi-sivusto.
Editointiohjelmat
Videon leikkaamiseen on saatavilla monia ilmaisia ohjelmia puhelimelle ja tabletille. Lisäksi saatavilla on tietokoneelle erillisiä videoeditointiohjelmia. Tietokoneella työskennellessä etenkin äänisuunnittelulle on usein enemmän mahdollisuuksia. Toisaalta mobiililaitteisiin suunnitelluissa editointiohjelmissa on usein mahdollisuus kokeilla helppokäyttöisiä efektejä, kuten kuva kuvassa, taustan poisto tai valmis chroma key -plugin.
Kinemaster – Maksuton versio.
Filmora – Maksuton versio.
CapCut – Maksuton. + Paljon ominaisuuksia kuvan käsittelyyn. – Kiinteässä yhteydessä TikTok:iin ja sisältää paljon mainossisältöä.
iMovie – Maksuton. + Helppokäyttöinen – Tablettiversio on ominaisuuksiltaan huomattavasti rajatumpi kuin tietokoneversio.
Huom! Lataa ohjelmat mobiililaitteellesi suoraan sovelluskaupasta (App store / Google Play).
iMovie – Maksuton Applen laitteille.
Windows Video Editor – Maksuton, saatavilla PC:lle ja Mac-laitteille.
DaVinci Resolve Studio – Maksuton. Ammattitason värimäärittelyohjelmisto, jolla voi myös leikata.
Adobe Premiere Pro – Maksullinen
Final Cut Pro – Maksullinen
Musiikin valinta vaikuttaa olennaisesti elokuvan tunnelmaan. Musiikin käyttöä rajaavat tekijänoikeudet.
Musiikkisivustoja:
Mixkit.co
Muista lukea lisenssi tarkkaan ennen kuin käytät materiaalia sivustoilta!
Musiikki- ja äänitehostepankkeja
Creative Commons -lisensseillä tekijä voi jakaa osan tekijänoikeuksistaan ja antaa haluamansa vapaudet teoksen käyttäjälle, katsojalle tai kokijalle.
Eri ehtoja yhdistelemällä oikeuksia voi jakaa itsellesi ja tilanteeseen sopivalla tavalla. Esimerkiksi CC-BY -lisenssillä teosta saa käyttää, kunhan mainitsee tekijän nimen, käytetyn lisenssin ja alkuperäisen julkaisupaikan. CC-BY-NC -lisenssi on muuten sama kuin BY, mutta kieltää kaupallisen käytön. Musiikkiteoksen kohdalla siis lopputeksteihin lisätään kappaleen nimi, tekijä ja alkuperäinen julkaisupaikka, esim. verkkosivusto.