menu

EHO

Elokuva­harrastus­ohjaajan työkalupakki

Elokuvagenret

Yksi tapa lähestyä elokuvakulttuuria ja elokuvahistoriaa on genreanalyysi eli elokuvan lajityyppien tarkastelu. Tässä osiossa tehdään tiivis katsaus elokuvan genreihin ja niiden rooliin elokuvakulttuurissa

Elokuvat voidaan luokitella esimerkiksi tyylin, sisällön tai halutun vaikutuksen perusteella eri kategorioihin eli genreihin. Lajityypeillä on monia vakiintuneita piirteitä esimerkiksi lavastuksessa, äänimaailmassa, tarinamotiiveissa, teemoissa ja hahmoissa. Esimerkiksi sci-fin lajityyppiin kuuluvan elokuvan voi usein tunnistaa lavastuksesta, jonka perusteella katsoja ymmärtää elokuvan tapahtumien sijoittuvan avaruusalukselle, tulevaisuuden kaupunkiin tai muuhun vastaavaan paikkaan.  

Vakiintuneita lajityyppejä ovat mm. draama, komedia, kauhu, sci-fi, musikaali ja western. Nämä jo 1920 luvulla vakiintuneet keskeiset lajityypit muodostavat edelleen pohjan elokuvien genrelajittelulle ja rakentavat siten osaltaan historiallista jatkumoa elokuvakulttuurin sisällä. 

Genret muuttuvat

Lajityyppeihin luokittelu on hyödyllistä, kun pyritään ymmärtämään elokuvakulttuuria kokonaisuutena ja tiettyä elokuvaa osana lajityyppiään. On kuitenkin hyvä muistaa, että lajityypit ovat ajassa eläviä ja jatkuvasta muuttuvia kategorioita. Monessa elokuvassa voi olla – ja usein onkin – monen lajityypin piirteitä. Lisäksi genreanalyysi on perinteisesti hyvin Hollywood-keskeistä. Suomalaisesta elokuvahistoriasta voisi poimia genre-esimerkiksi tukkilaiselokuvat, joissa tukinuiton lomassa jylhissä koskimaisemissa syntyy ristiriitoja ja romansseja.  

Lajityypit mahdollistavat katsojan odotuksilla leikittelemisen

Lajityypit ja niiden konventiot mahdollistavat katsojien odotuksilla leikittelyn ja sitä kautta yllättämisen. Genre on hyödyllinen myös elokuvan markkinoinnille: määrittelemällä elokuvan tiettyyn genreen kuuluvaksi siitä on helpompi kertoa mahdolliselle yleisölle. Myös yleisöllä ja erityisesti faniyhteisöillä voi olla merkittävä rooli lajityyppien määrittelyssä, säilymisessä ja kehittymisessä. Genret ovatkin osa elävää ja kehittyvää elokuvakulttuuria.  

Tehtäviä liittyen genreen

Genrebingo

Trooppia vastaan

Lajityypin vaihto

Tunnista lajityyppi!

Lisää genreistä KAVI:n elokuvapolun sivuilla