keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Oman elokuvan tekeminen

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Vinkkejä elokuvan tekemiseen koulussa 

Elokuvan katsominen ja katselukokemuksen purkaminen erilaisin menetelmin on elokuvakasvatuksen ydintä ja mitä suurimmissa määrin aktiivista, luovuutta ja osallisuutta lisäävää toimintaa. Elokuvakasvatuksen keinovalikoimaan voi hyvin lisätä myös elokuvien itse tuottamista ja tekemistä, joka auttaa ottamaan elokuvan keinoja haltuun.  

Tälle sivulle on koottu sivustoja ja tutoriaaleja, joista löytyy monipuolisesti vinkkejä ja ohjeita elokuvien tekemiseen oppilaiden kanssa. Löydät vinkkejä niin animaatioiden, isompien elokuvaprojektien kuin lyhyiden kameraharjoitustenkin tekemiseen. 

  • Elokuvatuotantoa ja elokuvan tekemiseen liittyviä erilaisia toimenkuvia avataan Koulukinon omassa nuorille elokuvaharrastajille suunnatussa Kelaamo-palvelussa, jonka materiaalien avulla voi myös täydentää tietojaan elokuvanteosta. Ammattimaisen elokuvanteon esittelyn ja erilaisten tekijähaastattelujen lisäksi Kelaamossa esitellään erilaisia omaehtoisia elokuvaprojekteja ja annetaan vinkkejä kaikille elokuvanteosta kiinnostuneille. Kelaamosta löytyy myös nuorten itse tekemiä elokuvia oppimateriaaleineen. 
  • Mediakasvatuskeskus Metkan artikkelissa Tehdään oma elokuva! käydään läpi elokuvan tekemisen vaiheita ja elokuvakerronnan perusteita. Kohti elokuvaa -sivu sisältää helppoja käsikirjoitusharjoituksia sekä videotutoriaalit käsikirjoittamisesta, kuvauksesta ja tuotannosta.
  • Ylen Mediakompassin Ideasta elokuvaksi – opas ekan leffan tekemiseen auttaa sekä fiktio- että dokumenttielokuvan ideoimisessa ja toteutuksessa 
  • Valveen elokuvakoulu on kehittänyt useita elokuvakasvatuksen menetelmiä, joissa harjoituksiin riittää välineeksi useimmiten mikä tahansa videokuvaa kuvaava laite, kuten puhelin tai tabletti. Valveen menetelmäoppaita:  

Pieni trikkiopas elokuvataikureille 
Pelkän videokameran avulla helposti toteutettavia elokuvailluusioita 

Meidän dokkari 
Helppo tapa tehdä oma dokumenttielokuva koulussa. 

Hittivideo-musiikkityöpaja 
Hittivideo-työpajassa tehdään musiikkivideoita luovalla ja hauskalla tavalla.  

Aikamatka elokuvaan 
Seikkailua elokuvahistorian alkuvuosikymmenillä toiminnallisten tehtävien avulla

Leffamestareiden animaatio-opas 
Erityisesti esi- ja alkuopetukseen soveltuva animaatiopajamalli.

Videopensseli 
Geometristen muotojen, värien ja kirjaimien tutkimista videokameran avulla.

Taikalamppu-menetelmän opas 
Taikalamppu-menetelmä on helppo ja yksinkertainen tapa tehdä juonellisia lyhytelokuvia vaikka koko koululuokan kanssa. 

Lisää menetelmäoppaita löytyy Valveen Elokuvakasvatuksen menetelmät -sivuilta.

  • Kaikki kuvaa -sivusto opastaa käytännönläheisten tutoriaalien avulla elokuvan ihmeelliseen maailmaan. Alkuun pääsee parhaiten tutustumalla fiktiotutoriaaleihin, joissa esimerkkielokuvan tekeminen käydään läpi ensimmäisestä ideasta valmiin elokuvan julkaisuun. Sivustolta löytyvät omat tutoriaalit myös dokumenttielokuvasta, musiikkivideoista, harrastevideoista, animaatiosta, ohjauksesta ja tuotannosta, näyttelemisestä ja itseilmaisusta sekä jälkituotannosta ja erikoistehosteista. 
  • Kaikki kuvaa EDU -sivusto tutustuttaa kamerakynä-menetelmään. Kamerakynä on helppo keino videokameran käyttämiseen eri oppiaineiden opetuksessa. Perusidea on käyttää videokameraa oppimisen välineenä kuin kynää: yksinkertaisesti, nopeasti ja monipuolisesti.
  • Lasten- ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuman Dokkino opastaa oman dokumentin tekemiseen.
  • Tanskalaisen The Animation Workshopin laatimat helppokäyttöiset FLY Animaatiokortit tarjoavat käytännön vinkkejä animaatioiden tekemiseen. Kortit on suomennettu osana Nordplus-rahoitteista FAME3 -hanketta, jossa Koulukino on ollut mukana.

Vloggaus ja tubetus

Videoblogin pitämisestä eli vloggaamisesta ja videoiden julkaisemisesta YouTubessa, tubettamisesta, löytyy tietoa sekä käytännön vinkkejä Mediakasvatusseuran laatimasta materiaalikoosteesta Tubetus ja vloggaus – perusteet haltuun!

Luokanopettaja, taidekasvattaja ja Tubecon -tapahtuman tuottaja Mervi Maatelan YouTube-kanavalta Mervin videovinkit löytyy ideoita videoiden tekoon sekä opettajille että oppilaille.