keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvakasvatuksen toimijoita Suomessa

Linda Manelius Maria Veijalaisen elokuvassa Diva of Finland (2019). Kuva: Silva Mysterium Oy.

Elokuvakasvatuksen kenttä Suomessa koostuu monista toimijoista, jotka tarjoavat erilaisia elokuvakasvatuksen välineitä eri kohderyhmille. Seuraavassa esitellään keskeisiä suomalaisen elokuvakasvatuksen palveluita ja toimijoita.

Elokuvapolku

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elokuvapolulla käydään läpi elokuvailmaisun perusteita ja tutustutaan audiovisuaalisen kerronnan mahdollisuuksiin havainnollistavien, kotimaisten elokuvanäytteiden avulla.

Verkkopalvelu on suunniteltu kouluissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi, ja se tarjoaa elokuvanäytteet ja -materiaalit koulujen opetuskäyttöön maksutta. Elokuvapolkua voi käyttää niin taide- ja kulttuurikasvatuksen kuin mediakasvatuksenkin välineenä.

IhmeFilmi

IhmeFilmi ry on elokuvakasvatusyhdistys, joka tarjoaa elokuvaesityksiä, työpajoja ja luentoja kouluille, oppilaitoksille, ja muille organisaatioille. Se järjestää myös elokuvakerhoja Helsingin alueella sekä Klassikoelokuvakurssia, joka on toisen asteen oppilaitoksille suunnattu elokuvakurssi. Lisäksi yhdistys järjestää opettajille, kirjastotyöntekijöille ja muille nuorten kanssa työskenteleville räätälöityjä elokuvakasvatuskoulutuksia. 

IhmeFilmin tavoitteena on edistää elokuvahistorian tuntemusta nuorten keskuudessa sekä vahvistaa elokuvan asemaa osana koulujen laaja-alaisia oppimiskokonaisuuksia.

KAVIn elokuvakasvatus

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti järjestää kouluille ja oppilaitoksille elokuvakasvatukseen liittyviä näytöksiä Helsingissä ja aluesarjoissa. Vuosittain KAVIn koulunäytöksissä käy 7 000-8 000 koululaista ja opiskelijaa. Näytöksiin liittyy yhteistyökumppaneiden kanssa tuotetut oppimateriaalit ja työpajoja. Koulunäytösten lisäksi KAVI tarjoaa myös verkkopalveluja elokuvakasvatuksen sekä kulttuuri- ja taidekasvatuksen tueksi.

Kaikki kuvaa

Kaikki kuvaa -videotutoriaalien avulla opit tekemään helposti oman elokuvan vaikka kännykällä. Fiktion lisäksi sukellat mm. musiikkivideoiden, dokumenttien ja animaatioiden maailmaan. Sivuston on toteuttanut ja sen ylläpidosta vastaa tuotantoyhtiö Amazement.

Kaikki kuvaa EDU

Itsenäisesti suoritettavalla, maksuttomalla verkkokurssilla opit käyttämään videokuvaamista monipuolisena ajattelun ja oppimisen välineenä niin peruskoulun kaikilla oppitunneilla kuin varhaiskasvatuksessakin. Inspiroivat koulutuspolut tutustuttavat sinut sekä kamerakynän pedagogiikan käytäntöön että elokuvallisen ajattelun teoriaan.

Sivuston ja koulutuksen on suunnitellut ja toteuttanut Kaikki kuvaa -elokuvakasvatussivustosta tuttu tuotantoyhtiö Amazement. Hankkeen on rahoittanut Opetushallitus.

Koulujen elokuvaviikko

Koulujen elokuvaviikko tuo kaikkiin Suomen perusasteen kouluihin elokuvaelämyksiä ja tekemistä elokuvataiteen parissa vuosittain lokakuun alussa. 

Elokuvaviikon aikana elokuva kohdataan taiteena, kulttuurina ja kielenä, mikä antaa monipuolisen kuvan elokuvasta ilmiönä uuden perusasteen opetussuunnitelman oppimistavoitteiden mukaisesti.

Mukana opetus- ja kulttuuriministeriön ja Oulun kaupungin rahoittamassa hankkeessa ovat Valveen elokuvakoulu, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Koulukino ry ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Lisäksi yhteistyötä tehdään useiden elokuvakasvatusalan toimijoiden kanssa.

Kunnari-lukudiplomi

Peruskouluihin suunniteltu lukudiplomi sisältää lukusuunnitelmien lisäksi myös elokuvia tehtävineen. Kunnarin elokuvaosuuden on laatinut Koulukino.

Mediakasvatusseura

Mediakasvatusseura on mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö ja nuorisoalan palvelujärjestö. Mediakasvatus.fi – verkkopalvelusta löydät tietoa mediakasvatuksesta sekä työvälineitä ja materiaalia sen toteuttamiseen.

Mediakasvatuskeskus Metka

Mediakasvatuskeskus Metka on käytännön mediakasvatustyön asiantuntija. Metka järjestää mediakasvatuksellisia tapahtumia ja työpajoja lapsille, nuorille, ammattikasvattajille ja vanhemmille.

Mediataide kasvattaa!

AV-arkin Mediataide kasvattaa! on media- ja taidekasvatuksen oppimateriaaleja tuottava ja tarjoava verkkopalvelu. Mediataide kasvattaa! mahdollistaa suomalaisten eturivin taiteilijoiden teosten hyödyntämisen osana opetusta. Palvelu on maksuton eikä vaadi erillistä kirjautumista.

Palvelussa julkaistuista teoksista maksetaan korvaus taiteilijoille. Tämän vuoksi sivustolla olevia teoksia saa esittää opetuksessa ilman erillistä lupaa ja korvausta. Opettajat voivat hyödyntää mediataidekasvattaa.fi-sivuston teoksia, tehtäviä, oppimateriaaleja ja artikkeleita.

Mediataitokoulu

Mediataitokoulu tarjoaa tietoa, tutkimusta ja tehtäviä mediakasvatuksesta ja median ilmiöistä. Palvelun tavoitteena on kehittää mediataitoja sekä vahvistaa valmiuksia mediakasvatukseen. Sivuston tuottaa KAVI.

Monilukutaitoa Opitaan Ilolla (MOI) -kehittämisohjelman elokuvaprojekti

Helsingin yliopiston Kasvatustieteellisen tiedekunnan Playful Learning Centerin MOI-kehittämisohjelma toteutti projektin, jossa monilukutaitoa käsiteltiin lastenelokuvan avulla.

Tehtäväkokonaisuudessa päiväkotiryhmä vieraili elokuvateatterissa, mitä ennen aiheeseen orientoiduttiin tarinallisen leikin avulla. Elokuvan jälkeen elokuvaa käsiteltiin monipuolisesti tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen, mutta käsittelyssä sovellettiin paljon myös askartelumateriaalia ja taidetarvikkeita. 
 
Tehtävät on koostettu erillisille korteille, joissa tarjotaan yleisiä ohjeistuksia tehtävän toteuttamiseen lapsiryhmässä. Lisäksi korteissa on lyhyt kuvaus siitä, miten elokuvan kasvatuksellisia mahdollisuuksia käsiteltiin monilukutaitoa vahvistaen.

Norden i Skolen

Norden i Skolen on ilmainen oppimisalusta, joka antaa opettajille ja oppilaille kaikissa Pohjoismaissa ainutlaatuisen mahdollisuuden työskennellä eri aihealueiden parissa pohjoismaisesta näkökulmasta. Sivustolta löytyy yli 80 lyhytelokuvaa ja dokumenttia oppimateriaaleineen yhdeksällä eri kielellä. Voittoa tavoittelematonta hanketta tukevat mm. Pohjoismainen kielikoordinaatio ja Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Valveen elokuvakoulu  

Valveen elokuvakoulun kehittämät menetelmäoppaat ja verkko-oppimateriaalit opastavat mm. elokuvatekoon sopivien ohjelmien käytössä ja antavat vinkkejä liikkuvan kuvan yhdistämisestä opetukseen.

Valveen elokuvakoululta on mahdollista tilata opettajien ja mediakasvattajien täydennyskoulutuksia. Lisäksi elokuvakoulu järjestää koulutuksia toiseen asteen oppilaitosten ja yliopiston mediakasvatuskursseilla.

Valveen elokuvakoulu toimii osana Oulun lastenkulttuurikeskusta. Valveen elokuvakoulun ryhmissä 7–20-vuotiaat voivat harrastaa elokuvaa ja tutustua elokuvan maailmaan. Kerhoissa elokuvaan perehdytään sekä tekemisen että katsomisen kautta. 

Elokuvatapahtumia:

DOKKINO – lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma on DocPoint elokuvatapahtumat ry:n järjestämä valtakunnallinen ja ympärivuotinen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma, joka kiertää vuosittain Suomen paikkakuntia. DOKKINO-elokuvat ovat nuorille suunnattuja lyhytdokumentteja, jotka on koottu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille näytöskokonaisuuksiksi. Sarjoja on kaksi: alakoululaisille (4.-6. lk) ja yläkoululaisille on omat sarjansa.

Junior Ciné Lasten ja nuorten elokuvafestivaali on eurooppalaiseen lasten ja nuorten elokuvaan keskittyvä tapahtuma, joka järjestetään osana kansainvälistä Espoo Ciné -elokuvafestivaalia. Tapahtuman ohjelmaan sisältyy elokuvanäytösten lisäksi työpajoja lapsille ja nuorille sekä koulutusta opettajille. Junior Cinén näytökset järjestetään ja tapahtumat järjestetään arkisin päiväaikaan, jotta koulujen ja päiväkotien on mahdollisimman helppo osallistua. Koko perheen ohjelmaa on tarjolla myös viikonloppuna järjestettävänä Perhepäivänä.

Minun elokuvani on vuosittainen päivätapahtuma Vantaalla Kulttuuritehdas Vernissassa. Lapset ja nuoret voivat ilmoittaa omat elokuvansa festariohjelmistoon ja kohtaavat elokuva-alan ammattilaisia. Lisäksi Minun elokuvani on kaikille alle 29-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä kouluille suunnattu maksuton palvelukokonaisuus. Palvelun tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten audiovisuaalista kulttuuria luomalla rakentavaa dialogia elokuva-alan ammattilaisten ja elokuvakulttuurista kiinnostunneiden välillä. Kouluissa tapahtuvaa media -ja elokuvakasvatusta tuetaan tarjoamalla maksuttomia elokuvaohjaajien luentoja.

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali on vakiinnuttanut asemansa korkeatasoisen pohjoismaisen ja kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvan johtavana esityspaikkana.

Enintään 15 elokuvasta koostuva lastenelokuvien kilpasarja tarjoaa laajan filmikirjon 3-13-vuotiaille lapsille. Festivaalin nuortenelokuvien sarja johdattelee varttuneemmat katsojat aikuistumisen maailmaan. Kotimainen sarja muodostaa katselmuksen uuteen suomalaiseen tuotantoon ja on foorumi paikallisille elokuvantekijöille. Maailmanpyörä-sarja tuo kaukomaat suomalaisten katsojien nähtäväksi. Pääsarjojen lisäksi festivaalilla nähdään retrospektiivejä, lastenelokuvan klassikkoja, dokumenttifilmejä ym.

Lapsituomaristo myöntää parhaaksi katsomalleen lastenelokuvalle Tähtipoika-palkinnon, kun taas ECFA-palkinnon jakaa kansainvälisistä alan ammattilaisista koostuva jury. Festivaalin huomassa järjestetään mediakasvatusseminaareja, erilaisia näyttelyitä, animaatio- ja pelityöpajoja niin lapsille kuin opettajille.

Elokuva-alan toimijoita:

Filmikamari 
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI
Suomen elokuvasäätiö
Walhalla

Pohjoismaiset elokuvainstituutit:
Suomen elokuvasäätiö 
Ruotsin elokuvainstituutti
Norjan elokuvainstituutti
Tanskan elokuvainstituutti
Islannin elokuvakeskus