keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kouluille maksuttomat elokuvat

Ponyo rantakalliolla (Japani 2008). Kuva: Cinema Mondo.

Tekijänoikeuden ansiosta elokuvien tekijät voivat elää myymällä teoksiaan ja teostensa esitysoikeuksia. Koulujen opetustilanteet ovat julkisia, joten elokuvien esittämiseen tarvitaan oikeudenhaltijan lupa. Ilmaisia elokuvia ei ole olemassa, vaan jokin taho maksaa aina elokuvan esitysoikeuksista.

Tälle sivulle on koottu tahoja, jotka tarjoavat kouluille maksuttomia elokuvia. Näissä palveluissa korvauksen teosten käytöstä on voinut koulun puolesta maksaa esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriö tai Taiteen edistämiskeskus.

Elokuvapolku

KAVIn Elokuvapolku-verkkopalvelu tarjoaa elokuvanäytteitä ja -materiaaleja koulujen opetuskäyttöön maksutta. Sivustolta löytyy myös pitkiä elokuvia.

Elokuvapolun havainnollistavien näytteiden avulla käydään läpi elokuvailmaisun perusteita ja tutustutaan audiovisuaalisen kerronnan mahdollisuuksiin. Elokuvapolku haarautuu kahtia: alakouluille ja aloittelijoille on oma reittinsä, yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille omansa. Näitä on mahdollisuus käyttää myös rinnakkain. Osiot elokuvakulttuuri ja -kerronta laajentavat polkujen sisältöjä, ja sivupolku tarjoaa koulutyöhön mm. itsenäisiä lisätehtäviä.

elokuvapolku.kavi.fi

Elonet

KAVIn Elonet tarjoaa satoja kotimaisia elokuvia vapaasti katseltavaksi koulutyöhön ja etäopiskeluun. Sivustolla on keskeisiä kotimaisia klassikoita ja filmatisointeja mm. Mika Waltarin, Väino Linnan ja Hella Wuolijoen tuotannosta.

elonet.finna.fi

IhmeFilmi

IhmeFilmi ry tuottaa vuosittain kaksi elokuvasarjaa: IhmeFilmi -klassikkoelokuvasarjan, jossa on 6 elokuvaa sekä IhmeSuomi-sarjan, joka on suunnattu suomea 2. kielenä puhuville nuorille. Sarjassa on 5 elokuvaa.

IhmeFilmin esityssarjoja voidaan esittää kouluissa ja oppilaitoksissa, nuorisotaloissa, kerhoissa ja elokuvateattereissa paikallisen järjestäjän suunnitteleman aikataulun mukaisesti. Esityksistä ei peritä maksua.

ihmefilmi.fi

Mediataide kasvattaa!

AV-arkin Mediataide kasvattaa! on media- ja taidekasvatuksen oppimateriaaleja tuottava ja tarjoava verkkopalvelu. Mediataide kasvattaa! mahdollistaa suomalaisten eturivin taiteilijoiden teosten hyödyntämisen osana opetusta. Palvelu on maksuton eikä vaadi erillistä kirjautumista.

Palvelussa julkaistuista teoksista maksetaan korvaus taiteilijoille. Tämän vuoksi sivustolla olevia teoksia saa esittää opetuksessa ilman erillistä lupaa ja korvausta. Opettajat voivat hyödyntää mediataidekasvattaa.fi-sivuston teoksia, tehtäviä, oppimateriaaleja ja artikkeleita.

mediataidekasvattaa.fi

Norden i Skolen

Norden i Skolen on ilmainen oppimisalusta, joka antaa opettajille ja oppilaille kaikissa Pohjoismaissa ainutlaatuisen mahdollisuuden työskennellä eri aihealueiden parissa pohjoismaisesta näkökulmasta. Sivustolta löytyy yli 80 lyhytelokuvaa ja dokumenttia oppimateriaaleineen yhdeksällä eri kielellä. Voittoa tavoittelematonta hanketta tukevat mm. Pohjoismainen kielikoordinaatio ja Pohjoismaiden ministerineuvosto.

nordeniskolen.org/fi

Suomen taiteen tarina

Ateneumin tuottamissa Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvissa syvennytään kolmeentoista kotimaiseen kuvataiteen klassikkoteokseen. Dokumenteissa kamera poimii teoksen pinnasta yksityiskohtia, joita silmä ei muuten näkisi. Tutustakin teoksesta paljastuu näin uusia puolia: siveltimenvetoja, tehostevärejä ja yllättäviä yksityiskohtia. Elokuvien esittäminen on sallittua ei-kaupallisissa yhteyksissä, kuten esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa.

ateneum.fi/nayttelyt-nyt/suomen-taiteen-tarina-lyhytelokuvat/

DIALLS-hanke

DIALLS (Dialogue & Argumentation For Cultural Literacy Learning in Schools) on vuosina 2018-2021 toteutettu EU:n tutkimus- ja innovaatiorahaston Horisontti 2020 -ohjelman rahoittama hanke. Hankkeen tavoitteena oli opettaa koululaisia osallistumaan pienestä pitäen keskusteluihin, joissa heillä voi olla erilaisia mielipiteitä tai näkökulmia, ja siten mahdollistaa lasten kasvava tietoisuus omasta kulttuuri-identiteetistään. Tarkoitus oli myös opettaa avointa ja empaattista suhtautumista muita identiteettejä ja kulttuureja kohtaan. Hankkeen kulttuurisen lukutaidon oppimisohjelmaan sisältyy myös kahdestakymmenestä lyhytanimaatiosta koostuva elokuvakirjasto.

Kouluille maksuttomat elokuvanäytökset

Monilla paikkakunnilla joko kunnan omat kulttuuritoimet tai muut tahot järjestävät maksuttomia elokuvanäytöksiä kouluille ja päiväkodeille.
Helsingissä näytöksiä järjestää mm. KAVI Kino Reginassa, Helsingin kaupunki Vuotalolla, Malmitalolla sekä Stoassa.
Tarkista oman paikkakuntasi elokuvatarjonta kuntasi kulttuuripalveluilta.