Komisario Palmun erehdys

Johdanto

Oppimateriaali on osa Koulujen elokuvaviikkoa, jonka yhteydessä elokuva on katsottavissa joko koulussa tai elokuvateatterissa.

Oppimateriaalin teemoja: Elokuvan tekijät ja taustat, Mika Waltari, ajankuva, jännitys elokuvassa, elokuvakerronnan alalyysi.

Synopsis: Helsinkiläinen seurapiirikeikari Bruno Rygseck järjestää juhlat, joihin osallistuvat hänen sukulaisensa, sisarukset Airi ja AImo Ryhkämö sekä tuttavansa Erik Vaara ja Irma Vanne. Aika on 1930-luku ja illan teemana on rikos. Seuraavana aamuna komisario Palmu saa tiedon, että Bruno on liukastunut saippuaan ja hukkunut uima-altaaseen. Poliisin saapuessa paikalle talossa ovat paikalla vanha neiti Amalia Rygseck, Brunon entinen vaimo Alli Rygseck sekä Aimo, Airi, Erik ja hovimestari "Batler". Palmu ryhtyy kuulusteluihin ja selvittää, että kyseessä on murha. Tarinaan mahtuu kostea lounas Kämpin kabinetissa, leikkimielellä suunniteltu rikosaalto, dramaattinen pesänselvitystilaisuus ja uusi murha.

Tuotanto: Suomen Filmiteollisuus SF Oy

Lajityyppi: Trilleri, rikoselokuva, komedia

Oppimateriaali on suunnattu 8. luokkalaisille.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläkouluihin ja lukioihin.

Oppimateriaalin on laatinut Kirsi Raitaranta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvan voi katsoa koulussa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVIn) Elokuvapolulla. Pitkän elokuvan katsomiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Tunnukset voit tilata sähköpostiisi osoitteesta koulut@kavi.fi. Palvelu on toiminnassa koulujen toimintakauden aikana. Ilmoita samalla paitsi opettajan yhteystiedot, myös luokkasi tiedot.

Elokuvasta voi tilata myös koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Komisario Palmun erehdys

(Komisario Palmun erehdys)

Ohjaaja: Matti Kassila

Maa: Suomi Vuosi: 1960

Kesto: 103min Ikäraja: 7

Levittäjä: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (yhteyshenkilö: Tommi Partanen)

Näyttelijät:
Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Matti Oravisto, Jussi Jurkka


Murhamysteeriklassikko valittiin vuonna 2012 kaikkien aikojen kotimaiseksi elokuvaksi.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa