Äideistä parhain

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: juuret ja juurettomuus, ikävä, häpeä ja anteeksianto, sotalapset

Synopsis: Äideistä parhain on kaunis ja koskettava elokuva äidin ja lapsen suhteesta. Elokuva kertoo sotalapsena Ruotsiin lähetetyn 9-vuotiaan Eeron matkasta tuntemattomaan maahan uuden äidin luo. Se on elokuva pojasta, jolla on kaksi äitiä ja kaksi kotia – mutta joka ei silti tunne olevansa missään kuin kotonaan. Palkitun Klaus Härön ohjaama elokuva on ensimmäinen pitkä elokuva yhden sotalapsen kohtalosta.

SOTALAPSET

Talvi- ja jatkosodan aikana siirrettiin Ruotsiin yli 70 000 lasta. Tanskaan ja Norjaan lähti noin 10 000 lasta. Ensimmäiset sotalapset lähetettiin Tukholmaan 15.12.1939 Arcturus -laivalla. Pian siirryttiin junakuljetuksiin Haaparannan kautta, koska venäläiset sukellusveneet hallitsivat merta.

Suurin osa Suomesta lähteneistä lapsista oli kotoisin Helsingistä, Viipurista ja muista suurista kaupungeista. Aluksi kriteerit heidän lähettämiseen olivat tiukat (invalidien, kaatuneiden, jälleenrakennustöihin palanneiden ja ansiotyössä olevien äitien lapset ym.) Myöhemmin lähes kuka tahansa alle 13-vuotias pääsi mukaan.

Ruotsiin jäi pysyvästi noin 15 000 lasta ja Tanskaan puolisen tuhatta.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläasteelle, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut käsikirjoittaja Kirsi Vikman.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Huom! Elokuvaan on saatavilla myös ruotsinkielinen oppimateriaali - också på svenska!

Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2005. Linkit on tarkistettu 13.5.2013.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Äideistä parhain

Ohjaaja: Klaus Härö

Maa: Suomi Vuosi: 2005

Kesto: 108min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film Theatrical Distribution Oy

Näyttelijät:
Topi Majaniemi, Marjaana Maijala, Maria Lundqvist, Michael Nyqvist, Esko Salminen, Aino-Maija Tikkanen, Kari-Pekka Toivonen


Klaus Härön ohjaama Äideistä parhain on elokuva yhden sotalapsen kohtalosta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa