Eläville ja kuolleille

Johdanto

Teemoja: menetykset, kärsimys, surusta selviytyminen

Synopsis: Perheen nuorempi poika on kuollut traagisessa onnettomuudessa omakotitalon pihamaalla. Elokuva alkaa onnettomuuden jälkeisestä päivästä ja seuraa hiljaa ja myötätuntoisesti tavallisen perheen – vanhempien ja isoveljen – toipumista ensimmäisen suruvuoden ajan. Elokuva alkaa onnettomuuden jälkeisestä päivästä ja seuraa hiljaa ja myötätuntoisesti tavallisen suomalaisperheen toipumista ensimmäisen suruvuoden ajan. Menetys muuttaa vähitellen perheen näennäisesti samanlaisena jatkuvan arjen.

Suru ja suremattomuus, miehen naisen ja lapsen suremistapojen erilaisuus ja -aikaisuus, sekä ympäristön tarve unohtaa ja jatkaa elämää ”kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan” ovat eräitä pohjimmiltaan toiveikkaassa elokuvassa esille nousevia teemoja.

Elokuva perustuu todelliseen, 1986 sattuneeseen tapahtumasarjaan Pietarsaaressa, ja sen käsikirjoitus on kirjoitettu tiiviissä yhteistyössä lapsensa menettäneen perheen kanssa.
 
Oppimateriaalin tehtävät on suunnattu yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.
 
Oppimateriaalin ovat laatineet äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Sari Kuusniemi ja uskonnon ja psykologian lehtori Laura Paljakka Martinlaakson lukiosta.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Oppimateriaali on laadittu vuonna 2005. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Eläville ja kuolleille

(Eläville ja kuolleille)

Ohjaaja: Kari Paljakka

Maa: Suomi Vuosi: 2005

Kesto: 99min Ikäraja: 12

Levittäjä: Sandrew Metronome Distribution Finland Oy

Näyttelijät:
Hannu-Pekka Björkman, Katja Kukkola, Johannes Paljakka, Mari Rantasila, Tommi Korpela, Risto Salmi


Perheen poika on kuollut onnettomuudessa. Elokuva kertoo perheen elämästä ensimmäisen suruvuoden aikana. Elokuvaan on tehty oppimateriaali.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa