Kätilö

Johdanto


Synopsis:
Vikasilmäksi haukuttu kätilö Helena rakastuu saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Johannes Angelhurstiin, jolle nainen on Villisilmä, kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima. Sodan keskellä hullu ja järjenvastainen rakkaus saa Helenan tekemään uhkarohkeitakin tekoja, jolloin Helenan moraalia ja omaatuntoa koetellaan.

Tapahtumat sijoittuvat Petsamon Parkkinaan, Titovkan vankileirille, sekä Johanneksen muistoissa Babyn Jariin sekä niin sanotulle Kuolleen miehen vuonolle. Elokuvan kautta Lapin sota, Operaatio 1005, vangeille tehdyt kokeet sekä sodan aiheuttama syyllisyys tulevat esille.
Elokuvaa voi kutsua rakkauselokuvaksi, joka on sijoitettu Lapin sodan historialliseen kehykseen. Elokuva asettaa ihmisten inhimillisyyden ja humaaniuden vastakkain natsi-ideologian ja sodan kauheuksien kanssa.

Kätilö elokuva perustuu vuonna 2011 julkaistuun samannimiseen Katja Ketun romaaniin. Romaani on voittanut sekä Runeberg-palkinnon että Lauri Jäntin palkinnon. Krista Kosonen puolestaan palkittiin parhaasta naispääosasta Sanghain kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Käsikirjoittaja: Antti J. Jokinen, Katja Kettu

Tuottaja: Markus Selin, Jukka Helle / Solar Films

Säveltäjä: Pessi Levanto

Maa: Suomi, Liettua

Ensi-ilta: 4.9.2015

Oppimateriaali on suunnattu lukioille ja toisen asteen oppilaitoksille erityisesti historian sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen.

Oppimateriaalin teemoja: Lapin sota, genrenä sota ja  romanttinen draama, kirjasta elokuvaksi

 

Oppimateriaalin on laatinut luokanopettaja ja kulttuurituottaja Melina Lukkarinen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2015. Linkit on tarkistettu 2.9.2015.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kätilö

(Kätilö)

Ohjaaja: Antti J. Jokinen

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 119min Ikäraja: 16

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Leea Klemola, Seppo Pääkkönen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Johannes Brotherus


Katja Ketun palkittuun menestysromaaniin perustuva Kätilö on tosipohjainen kertomus Vikasilmäksi haukutun Helenan rakastumisesta saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Lapin sodan kynnyksellä. Johannes Angelhurstille Helena on Villisilmä, kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima. Elokuva on väkevä todistus siitä, mihin ihminen on valmis rakkauden tähden ja kuinka hyvä voittaa pahan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa