Kelet

Johdanto

Synopsis:
Kelet on parikymppinen musta transnainen, jonka suurin haave on päästä Vogue-lehden kanteen. Mallit kuten Naomi Campbell ja Iman olivat Suomessa syntyneelle, Manchesterissa kasvaneelle somalialaistaustaiselle nuorelle esikuvia, jotka antoivat voimaa – ja synkimpinä hetkinä jopa pitivät elossa. Kun perhesuhteet katkesivat kaapista ulostuloon, muutti 19-vuotias Kelet yksin takaisin Suomeen.

Todellinen perhe löytyi sateenkaarenväreissä kimmeltävästä helsinkiläisestä ballroom-skenestä. Paras ystävä Lola on Keletille vankkumaton tuki ja turva – Keletin mukaan heidät on kuin ommeltu toisiinsa. “Bitch, we got this.”

Elokuva tuo näkyväksi rakenteellisen syrjinnän. Kelet kertoo joutuvansa turvallisuussyistä välttämään tiettyjä alueita Helsingissä. Onko suomalaisille mallimarkkinoille liikaa se, että Kelet on sekä trans että tumma, ystävykset pohtivat.

Toimittajana parhaiten tunnetun Susani Mahaduran (Mahadura & Özberkan) ensimmäinen pitkä elokuva tekee historiaa. Kelet on ensimmäinen suomalainen elokuva, jonka keskiössä on rodullistettu transnainen. Tens across the board, tätä ääntä on kaivattu!

(Teksti: Riikka Pennanen/DocPoint)

Oppimateriaali koostuu ihmisoikeuskasvatusta käsittelevästä osuudesta, ballroom-kulttuuria käsittelevästä osuudesta sekä dokumenttielokuvaa käsittelevästä osuudesta.
Ihmisoikeuskasvatusosuuden teemat:
ihmisoikeudet, sukupuoli-identiteettiin perustuva syrjintä, rasismi, normien valta ja ihmisten moninaisuus.

Oppimateriaali on suunnattu 9. luokille ja toiselle asteelle.

Ihmisoikeuskasvatusmateriaalin on suunnitellut ja toteuttanut Amnestyn Suomen osaston asiantuntijat (ihmisoikeuskasvatus, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuva syrjintä, viestintä).

Ballroom-kulttuuria käsittelevän osuuden on laatinut sosiaalityöntekijä, toimittaja (FM, YTM) Tarja Kovanen.

Dokumenttielokuvaa käsittelevän osuuden on laatinut ja oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaalin laatijat ovat valkoisia cis-naisia.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Mikä Amnesty?

Amnesty International on kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on maailma, jossa Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille.

Amnesty kampanjoi maailmanlaajuisesti, jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva syrjintä poistuu kaikkialta – niin yhteiskuntien rakenteista kuin ihmisten asenteista.

Toivomme, että tämä, Koulukinolle laadittu ihmisoikeuskasvatusmateriaali on yksi työkalu, jolla asenteita ja todellisuutta muutetaan ihmisoikeusmyönteiseen suuntaan.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kelet

(Kelet)

Ohjaaja: Susani Mahadura

Maa: Suomi Vuosi: 2020

Kesto: 58min

Levittäjä: Baba Lybeck Productions Oy


“Be whatever you wanna be, honey!” Voimauttava dokumenttielokuva kertoo rodullistetun suomalaisen transnaisen tarinan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa