Lupaus

Johdanto

Synopsis: Lupaus on elokuva kolmesta nuoresta naisesta, joiden elämään tunkeutuu sota. Mona (Laura Birn) on juuri kirjoittanut ylioppilaaksi ja haaveilee eläinlääkärin opinnoista Oslossa, Anna (Karoliina Vanne) suunnittelee häitä ja omaa perhettä, Ruth (Hanna Lekander) on päättänyt opiskella teologiaa. Mutta miten uskoa tulevaisuuteen, kun kaikki ympärillä järkkyy?

Lupaus kuvaa nuorten naisten vapauden kaipuuta, unelmia ja aikuistumista aikana, jolloin Suomi joutui sotaan Neuvostoliittoa vastaan. Se kertoo naisista, jotka työnsivät omat haaveensa syrjään ja antoivat lottalupauksen isänmaalle. Näiden Lotta järjestöön kuuluneiden naisten työllä sekä koti- että sotarintamalla oli ratkaiseva merkitys pienen maan taistelussa itsenäisyytensä puolesta. Elokuva seuraa viittä vuotta Monan, Annan ja Ruthin elämästä vuodesta 1939 vuoteen 1944. (Lähde: Nordisk Film)

Puheenjohtaja Irmeli Lemberg, Lotta Svärd Säätiö: ”Tämä elokuva on vastaus pitkään vaikenemisen aikaan ja se pyrkii kertomaan lottien toiminnan koko kirjosta. Elokuvan keinot soveltuvat mainiosti lottien työn merkityksen avaamiseen, sillä elokuvassa aihetta päästään lähestymään yksittäisten ihmiskohtaloiden kautta. Vaikka tarina on fiktiivinen, tiivistää se kahteen tuntiin paljon lottien kokemasta todellisuudesta. Toivomme, että Lupaus -elokuva pystyy välittämään sen uhrautuvan työn, jota yli 200 000 lottaa tekivät itsenäisyytemme puolustamiseksi. Toivomme, että tästä elokuvasta tulee naisten ”tuntematon sotilas”. (Lähde: elokuvan lehdistömateriaali)

Oppimateriaalin tehtävät on suunnattu yläasteelle, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut kasvatustieteen maisteri Tarja Karvonen Kajaanista.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2005. Linkit on tarkistettu 20.5.2013.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Lupaus

Ohjaaja: Ilkka Vanne

Maa: Suomi Vuosi: 2005

Kesto: 114min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film Theatrical Distribution Oy

Näyttelijät:
Laura Birn, Hanna Lekander, Karoliina Vanne Muissa rooleissa: Pertti Sveholm, Miitta Sorvali, Ilkka Villi, Kari Hietalahti, Turkka Mastomäki, Juhani Laitala, Hannele Laaksonen, Kai Lehtinen


Lupaus on elokuva kolmesta nuoresta naisesta, joiden elämään tunkeutuu sota.Elokuvaan on oppimateriaali yläkoulu- ja lukioikäisille.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa