Miekkailija

Johdanto

Synopsis: Nuori tuntematon mies, Endel, saapuu Haapsaluun 1950-luvun alussa. Hän on jättänyt taakseen Leningradin valtion urheiluyliopiston pakoillakseen Neuvostoliiton salaista poliisia. Haapsalussa hän saa viran opettajana ja alkaa vetää lapsille urheilukerhoa. Endel alkaa vihkiä lapsia suureen intohimoonsa – miekkailuun. Tämä ajaa hänet törmäyskurssille koulun rehtorin, kommunistisen byrokraatin kanssa.

Endel oppii rakastamaan ja pitämään huolta lapsista, joista suuri osa on neuvostomiehityksen jäljiltä orpoja. Miekkailusta muodostuu lapsille itseilmaisun muoto ja Endelistä heille miehen malli.

Rehtori selvittää Endelin taustan. Lapset haluavat lähteä Leningradiin valtakunnalliseen koululaisten miekkailuturnaukseen. Endel joutuu tekemään valinnan; viekö hän lapset Leningradiin ja riskeeraa oma vapautensa vai aiheuttaako hän heille pettymyksen valitsemalla oman turvallisuutensa ja ikuisen pakoilun.

Elokuvasta on saatavilla myös Suomen elokuvasäätiön tuottama kuvailutulkkaus näkövammaisille. Kuvailutulkkaus on kuultavissa elokuvateattereissa ympäri Suomen omasta älylaitteesta MovieReading-mobiilisovelluksen avulla. Lisätietoa.

Media-avain arvio

Käsikirjoitus: Anna Heinämaa

Tuottaja: Kai Nordberg ja Kaarle Aho Making Movies Oy

Oppimateriaali on suunniteltu 9. luokille, lukioille ja toisen asteen oppilaitoksille.

Oppimateriaalin on laatinut toimittaja, kääntäjä, FM Terhi Pääskylä-Malmström.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2015. Linkit on tarkistettu 13.3.2015.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Miekkailija

(Miekkailija)

Ohjaaja: Klaus Härö

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 99min Ikäraja: 7

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Märt Avandi ja Ursula Ratasepp


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa