Nicostratos–pelikaani

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: elokuvien kuvauspaikat, erilaiset tunteet, kreikkalainen saaristoelämä, turismin varjopuolet, mielimaisemat, pelikaanin ja pojan ystävyys, eläinten koulutus.

Synopsis: 14-vuotias kreikkalaispoika Yannis asuu isänsä Démosthènen kanssa kahdestaan pienessä kreikkalaisessa saaristolaiskylässä. Isä kalastaa ja Yannis hankkii lisätuloja myymällä vuohenjuustoa kylän torilla sekä rakia juopoille merimiehille sataman laivoihin. Eräänä päivänä ollessaan myyntireissullaan laivassa, Yannis löytää kapteenin piilottaman, oudon näköisen ja nälkiintyneen linnunpoikasen, jonka hankkii omakseen. Hän vie linnun kotiinsa, mutta joutuu pitämään sen salassa äkkipikaiselta isältään. Lintu kuitenkin kasvaa hurjaa vauhtia ja sen piilottelu käy päivä päivältä vaikeammaksi.

Saarella on myös luostari, jossa Yannis käy auttelemassa munkkeja aina ehtiessään. Munkki, Popa Kosmas tietää kaiken linnuista ja hän tunnistaa valtavaksi kasvaneen siivekkään valkoiseksi pelikaaniksi. Ankara Démosthène-isä suuttuu, kun löytää pelikaanin kotoaan ja Yannis joutuu piilottamaan linnun lähistöllä oleviin Myrtan luoliin.

Yanniksesta ja Nicostratosiksi nimetystä pelikaanista tulee paikallisia kuuluisuuksia ja saaren ainoa rantakahvila saa paljon asiakkaita, kun turistit tungeksivat kuvaamaan isoa, valkoista lintua ja sen hoitajaa. Kahvilassa Yannis tutustuu myös saarelle kesätöihin tulevaan kahvilanomistajan, Aristoten 17-vuotiaaseen veljentyttäreen, ateenalaiseen Angelikiin ja heistä tulee hyvät ystävykset.

Taustatietoa: Kirjan ja elokuvan esikuvana on ollut Mykonoksen saarella elänyt pelikaani, joka tarinan mukaan oli joutunut myrskyyn muuttomatkallaan Mustaltamereltä Egyptiin, ja jonka kalastajat löysivät haavoittuneena. Petrukseksi nimetty lintu hoidettiin terveeksi ja laskettiin vapauteen. Se päätti kuitenkin jäädä asustamaan Mykonokselle. Siellä se houkutteli turisteja paikalle yli 30 vuotta, ennen kuin kuoli jäätyään auton alle. Kaikki surivat saaren lemmikin kohtaloa ja kerrotaan, että Jacqueline Kennedy-Onassis lahjoitti kyläläisille toisen pelikaanin, Irenen. Hampurin eläintarha on lahjoittanut saareen muutaman pelikaanin. Lisäksi eräät saaren asukkaat löysivät loukkaantuneen linnun, joka hoidettiin terveeksi. Se sai nimekseen Nicolas. Mykonoksella on siis asustellut jo useampia pelikaaneja.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 3.-6.-luokkalaisille.

Oppimateriaalin on laatinut luokanopettaja Tuula Niiniranta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2012. Linkit on tarkistettu 8.7.2014.

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Nicostratos-pelikaani

(Nicostratos le pelican)

Ohjaaja: Olivier Horlait

Maa: Ranska Vuosi: 2012

Kesto: 90min Ikäraja: 7

Levittäjä: Cinema Mondo

Näyttelijät:
Emir Kusturica, Jade Rose Parker, Thibault le Guellec


14-vuotias Yannis (Thibault le Guellec) ja tuima kalastaja Demosthene (Emir Kusturica) elelevät kahdestaan vaatimattomalla Zoran saarella tosi pitkän kivenheiton päässä Ateenasta. On Zoralla sentään kelpo rantakahvila, jota pitää kitsas Aristote. Saaren paras kahvila sattuu olemaan myös sen ainoa kahvila, mutta sen ansiosta Yannis tutustuu kesätöihin tulevaan 17-vuotiaaseen ateenalaiseen Angelikiin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa