Pom Poko

Pom Poko

Oppimateriaalin teemoja: Tanukit, luonnonsuojelu, luontosuhde ja mielenmaisemat, kulttuurin muutos, muodonmuutokset, johtajuus, huumori

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 6.-9. luokille.

Synopsis: Supikoirat, japanilaisittain tanukit, elelevät rauhassa Tama-kukkuloiden metsissä, turvallisen matkan päässä ihmisistä, käyden välillä tonkimassa ihmisten roskiksista herkkupaloja. Eletään vuotta 1960 ja Tokiossa, kaupungin laitamilla, on aloitettu valtava lähiöprojekti, jonka on tarkoituksena on kaataa metsää, koska tarvitaan lisää maa-alaa rakentamiseen.

Supikoirat ovat löytäneet aution talon, josta arvelevat saavansa hyvän suojan itselleen. Yhtäkkiä kauhakuormaaja rouhaisee talon katon hajalle ja supikoirat joutuvat pakenemaan hädissään rakennustöiden alta.

Rakentaminen jatkuu vielä vuonna 1990 ja supikoirien kotimetsät uhkaavat peittyä betonin ja asfaltin alle. Koska eläinten elintila ja ravinto ovat käyneet vuosi vuodelta vähäisimmiksi, alkavat ne riidellä ja taistella keskenään.

Vihdoin eläimet kuitenkin päättävät yhdistää voimansa ihmisten toimia vastaan ja ryhtyä taisteluun oman elintilansa puolesta. Osa niistä kuitenkin vastustaa väkivallan käyttöä ja ne keksivätkin ryhtyä pelottelemaan rakentajia ja muita ihmisiä ajaakseen heidät tiehensä.

Apua haetaan myös vanhoilta tarunomaisilta sukujen vanhimmilta, kaukaisten saarten kolmelta mestarilta, jotka saapuvat auttamaan eläimiä pelastamaan metsänsä. Ne järjestävät huikean paraatin, jossa ihmiset saavat ihmeteltäväkseen mitä mielikuvituksellisempia näkyjä. Eläimet haluaisivat ihmisten kunnioittavan luontoa; metsiä ja niiden henkiä.

Ekologisten ja taloudellisten arvojen yhteensovittamattomuus on edelleen ajankohtainen teema. Elokuvan supikoiratkin joutuvat miettimään, että olisiko niiden parempi elää ihmisen kaltaisena ihmisten joukossa vai villinä ja vapaana luonnon helmassa?Ne haluaisivat ihmisten pohtivan, että onko eläinten ja ihmisten rinnakkaiselo on mahdollista? Eikö metsille ja supikoirille tosiaankaan ole tulevaisuutta uljaassa, uudessa ihmisten maailmassa?

Oppimateriaalin ovat tehneet luokanopettajat Annika Henriksson ja Tuula Niiniranta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 20.7.2015.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

POM POKO

(POM POKO)

Ohjaaja: Isao Takahata

Maa: Japani Vuosi: 1994

Kesto: 119min Ikäraja: 7

Levittäjä: Cinema Mondo

Näyttelijät:
Ääninäyttelijät:Kertoja–Kokontei Shinchou, Shoukichi–Makoto Nonomura, Okiyo–Yyuriko, Ishida Seizaemon- Norihei Miki, Fireball Oroku - Nijiko Kiyokawa, Gonta – Skigery Izumiya, Inugami Gyobu - Gannosuke Ashiya, Bunta - Takehiro Murata, Kincho Daimyoujin kuudes - Beichou Katsura, Yashimano Hage - Bunshi Katsura, Abbot Tsurugame - Kosan Yanagiya, Tamasaburo–Akira Kamiya, Wonderland presidentti - Takehiro Murata, Osho–Andre Stojka, Kiyo–Jillian Bowen, Hayashi - Osamu Katou, Ponkichi–Shozo Hayashiya, Ryutaro - Akira Fukuzawa, Sasuke– Megumi Hayashibara, Koharu - Yorie Yamashita, Otama - Yumi Kuroda, Reportteri ja Uutisankkuri - Mark Moseley


Tarinan Tanukit asustelevat Tokion liepeiden Tama –kukkuloiden auvoisissa metsissä. Suur-Tokion megalomaaninen rakennusprojekti uhkaa jyrätä vehreän idyllin asfaltin ja betonin alle. Eripuraiset ja laiskanpuoleiset tanukit kaivavat turkkinsa kätköistä vanhat muodonmuuttajan taitonsa, ja ryhtyvät ankaraan kamppailuun kotimetsien puolesta. Hommaa hankaloittaa se, että tanukit ovat eripuraisia kuin vihreä puolue konsanaan, ja unohtuvat tuon tuosta herkuttelemaan tai keppostelemaan kesken tärkeän tehtävän.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa