Turilas ja Jäärä

Johdanto

Oppimateriaalin teemat: ystävyys, yhteistyö, riidat ja sopiminen, kierrätys, luonto, talvi, lavastus

Synopsis: Turilas ja Jäärä on nukkeanimaatio ötökkäystävyksistä, jotka ruoanhakuretkillään keksivät käyttötarkoituksia löytämilleen tavaroille. Kesken aamupuuhailun Jäärä kuulee ulkoa outoa surinaa ja hihkuntaa. Hän tarkistaa kaukoputkellaan, mitä kummaa oikein on tapahtumassa. Samassa joku lentävä otus näyttää putoavan korkeuksista ja lähestyy lähestymistään. Pian se humpsahtaa Jäärän kodin katon läpi suoraan hänen petiinsä. Vieras on Turilas, joka pian asettuu Jäärän luo taloksi ja siitä päivästä alkaa heidän ystävyytensä.

Jäärä on puuhakas ja nokkela keksijä, kun taas Turilas on hyväntuulinen herkkusuu. Yhdessä he ajelevat ympäriinsä tandem-menopelillään ja joutuvat jännittäviin seikkailuihin etsiessään ruokaa. Välillä he sattuvat löytämään ihmisten keksimiä ja hylkäämiä esineitä, joille kehittelevät ja keksivät uusia käyttötarkoituksia eli kierrättävät tehokkaasti, kuten turilaat ja jäärät tekevät luonnossakin.

Turilas ja Jäärä -elokuvan tarinat sisältävät selkeitä opetuksia, joissa korostuu yhteisöllisyyden merkitys sekä toisten ja luonnon huomioon ottaminen. Itsekkyys ja ylimielisyys johtavat riitoihin ja muihin hankaluuksiin, mutta monet asiat ovat kuitenkin lopulta korjattavissa.

Oppimateriaali on suunniteltu esi-ja alkuopetukseen.

Oppimateriaalin on laatinut LTO, luokanopettaja Tuula Niiniranta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2014. Linkit on tarkistettu 28.4.2014.

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Turilas ja Jäärä

Ohjaaja: Ismo Virtanen ja Mariko Härkönen

Maa: Suomi Vuosi: 2001

Kesto: 65min

Levittäjä: Sandrew Metronome Distribution Finland


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa