War/Peace

Propaganda

1. Elokuvan alussa kerrotaan, että tämä on propaganda-elokuva rauhan puolesta. Miten määrittelisitte propagandan? Miten propaganda mielestänne näkyi elokuvassa? Millaisen viestin elokuva pyrki lähettämään? Millaisia asioita elokuva mielestänne ajoi? Keskustelkaa aiheesta ryhmissä tai luokan kesken.

Propagandan määrittelyä löytyy esim. Otavan opiston oppimateriaalista.

2. Listatkaa elokuvia, joissa on mielestänne vahva sanoma. Tällä tarkoitetaan sitä, että elokuva pyrkii ajamaan jotain asiaa ja saamaan katsojat puolelleen.
Miettikää mitä asiaa listaamanne elokuvat ajavat? Millä tavalla elokuvien sanoma välittyy? Jakakaa listaamianne elokuvia ja niiden viestejä luokan kesken.

3. Weather Underground julisti sodan Yhdysvaltain hallintoa vastaan ja ajoi rauhan ja tasa-arvon sanomaa pommi-iskuilla. Helsingin Sanomien elokuvakriitikko Miska Rantanen kirjoittaa arviossaan War/Peace -dokumentista: ”Alkuplanssin mukaan elokuva on propagandaelokuva rauhan puolesta. Se on kiusallisessa ristiriidassa sen kanssa, että Weathermenin iskuissa kuoli ihmisiä ja näillä teoilla lietsottiin pelkoa ja tuhoa.”
Lukekaa Rantasen arvio elokuvasta kokonaisuudessaan.
Kohteliko elokuva päähenkilöitään mielestänne liian ymmärtävästi?  Millaisia ajatuksia Weather Undergroundin toiminta teissä herättää? Keskustelkaa aiheesta.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

War/Peace

(War/Peace)

Ohjaaja: Inderjit Kaur Khalsa

Maa: Suomi Vuosi: 2017

Kesto: 60min Ikäraja: 7

Levittäjä: Kuusan Kino Ky


Dokumenttielokuva War/Peace kertoo The Weather Underground ryhmän tarinaa joka kiteytyi muutaman kuukauden ajanjaksolle vuosien 1969-1970 vaihtuessa. Elokuvan päähenkilö Bill Ayers ja hänen vaimonsa Bernardine Dohrn vertaavat tämän hetken maailmaa siihen mitä se oli heidän nuoruudessaan. Toistammeko me tuota 50-vuoden takaista kaavaa? Olemmeko nyt omassa ajassamme matkalla sotaisaan vastalauseeseen valtiovaltaa vastaan? Mitä voimme oppia näiltä vanhemman polven aktivisteilta? He myöntävät nyt mitä tekivät väärin, he myöntävät olleensa väärässä kun halusivat muutosta tuhon kautta. Heillä on viesti nuorisolle joka tällä hetkellä kokee syvää turhautumista maailman tilanteen äärellä, miettii vaihtoehtoja, punnitsee keinoja ja ryhmittyy aatteidensa taakse.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa