keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvaharrastusta koululaisille

Kuva: Maria Blom

Koulukinon Kelaamo on mukana tuottamassa Harrastamisen Suomen mallin elokuvatyöpajoja Helsingissä.  Leffaharrastuksessa on syntynyt jo toistakymmentä 3-6 -luokkalaisten omaa lyhytelokuvaa.  

Koululaisille toteutetun kyselyn mukaan elokuva- ja animaatioharrastus oli Helsingissä yksi kaikkein toivotuimmista harrastuksista. Lähdimme mukaan harrastamisen Suomen mallin pilottivaiheessa keväällä 2021 tarjoamalla Kelaamo Leffatyöpajoja seitsemällä helsinkiläiskoululla. Syksyllä 2021 Kelaamon Leffatyöpaja -harrastusryhmiä toimi jo kolmetoista. 

Kelaamon Leffatyöpajat 

Leffatyöpajoissa tutustutaan elokuvantekoon katsomalla, kokeilemalla ja tekemällä. Teemme draamaharjoituksia ja tutustumme fiktioelokuvan tekemisen eri osa-alueisiin hauskojen harjoitusten ja esimerkkilyhytelokuvien kautta. Ryhmät tekevät lukukauden aikana oman lyhytelokuvan ideasta valmiiksi elokuvaksi.  

Syksyn aikana valmistui muun muassa musta komedia mummon ja lastenlasten piparinsyöntikilpailusta, koululaiset pahoilta agenteilta pelastavasta Superrotasta ja viimeisestä mörkösitruksesta!

Työpajojen lähtökohtana on osallistava pedagogiikka, yhdenvertaisuus ja turvallisemman harrastustoiminnan kehittäminen. Työpajat tukevat aktiivista katsojuutta, vahvistavat tunnetaitoja ja kehittävät itsesäätely- ja ryhmätyötaitoja. Hyvä, kaikki huomioiva ilmapiiri ja ryhmätyötaitojen harjoittelu ovat oleellinen osa mukavan harrastuskokemuksen luomisessa.

Anonyymissä palautekyselyssä osallistujat antoivat harrastukselle keskiarvoksi 9,4.

Oppilaiden palautetta työpajoisa:  

“Täällä on tosi kivaa”   
“10+” 
“Opin olla ohjaaja, kuvaaja ja nauraa” Harrastamisen Suomen malli

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Harrastusvalikoimaa ja tarjontaa järjestetään lasten ja nuorten toiveita kuunnellen. Harrastamisen Suomen mallia rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö ja sitä hallinnoivat kunnat. 


Järjestä elokuvaharrastusta omalla paikkakunnallasi

Opetus- ja kulttuuriministeriön teettämän koululaiskyselyn perusteella elokuva ja animaatio oli valtakunnallisesti kolmanneksi toivotuin harrastus. Ensimmäiseksi toiveekseen elokuvan ja animaation valitsi yli 16 000 lasta ja nuorta. 

Autamme järjestämään Harrastamisen Suomen mallin mukaista elokuvaharrastusta omalla paikkakunnallasi. Tarjoamme apua ja tukea toiminnan järjestämiseen ja ohjaajakoulutukseen. Ota yhteyttä toiminnanjohtaja Outi Freese, outi.freese@koulukino.fi, p. 0400 746862. 

Linkit:

Katso harrastustoiminnassa syntyneitä elokuvia

Lisätietoa Harrastamisen Suomen mallista kunnille

Opetus- ja kulttuuriministeriön Koululaiskysely