Kuva elokuvasta Kelet
Kuva elokuvasta Kelet

Elokuvakasvatusta etäopetukseen

Johdanto

Tästä koosteesta löydät vinkkejä maksutta kotona katsottavista elokuvista oppimateriaaleineen ala- ja yläkouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille. Vinkit on jaoteltu pitkän fiktion, dokumenttielokuvan ja lyhytelokuvan kategorioihin.

Oppilas voi katsoa elokuvan kotona Yle Areena -palvelusta. Elokuviin liittyviä tehtäviä löytyy Koulukinon oppimateriaaleista, joista voi räätälöidä omalle ryhmälle sopivan etäopetuskokonaisuuden. Yle Areenasta löytyy sekä pitkiä fiktioita, dokumenttielokuvia että lyhytelokuvia.

Elokuvia voi katsoa myös Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Elokuvapolku-palvelusta, josta löytyy sekä kotimaisia elokuvaklassikoita että lyhytelokuvia.
 

Lisävinkkejä etäelokuvakasvatukseen

  • KAVI:n Elokuvapolulta voi poimia esimerkiksi jonkin elokuvakerronnan osa-alueen, johon oppilaat voivat itsenäisesti tutustua elokuvanäytteiden ja tehtävien avulla.
     
  • KAVI:n Elävä muisti -palvelun Vinkit kouluille -osio sisältää erityisesti historian opetukseen sopivia arkistomateriaalien ympärille koottuja oppisisältöjä.
     
  • Elokuvaviikon Kotitehtäviä elokuvakasvatukseen -sivulle on koottu elokuvan katsomiseen ja tekemiseen liittyviä tehtäviä, jotka soveltuvat hyvin etäopetukseen ja itsenäiseen opiskeluun.
     
  • Elokuvanlukutaidon syventäväksi kurssiksi sopii Mark Cousinsin dokumenttisarja Women Make Film - uusi matka elokuvaan (Women Make Film, Britannia 2019). Sarja on tutkimusmatka elokuvan tekemiseen ja elokuvakerrontaan naisten tekemien elokuvien kautta. Se käsittää kolmetoista vuosikymmentä ja viisi maanosaa. Kertojana Tilda Swinton. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa elokuuhun saakka.
Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa