keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Kattona tähtitaivas

Kattona tähtitaivas

Jenna (Josephine Mattsson) on kuin kuka tahansa 14-vuotias tyttö kaikkine teinin huolineen. Hän miettii ja murehtii, kuka on sopivin bestis, huomaako kaukainen ihastus Sakke koskaan häntä, mikä on paras vaate- ja meikkityyli. Yksi murhe nousee kuitenkin muiden edelle. Hänen äidillään on todettu syöpä, eikä sitä ongelmaa saa lakaistua maton alle, vaikka kuinka yrittäisi bilettää ja olla kuin kuka tahansa luokkakavereista.

Liv-äidin (Annika Hallin) sairaus muuttaa täysin yksinhuoltajan ja hänen tyttärensä elämän. Heidän on pakko siirtää Thaimaan-matka jonnekin epämääräiseen tulevaisuuteen ja siirtyä elämään isoäidin (Anki Lidén) hoiviin.

Lisa Siwen esikoisohjauksessa suru ja ilo kietoutuvat toisiinsa taidokkaasti. Rankasta tarinasta huolimatta elokuva tavoittaa ihmeen valoisan sävyn sukeltaessaan kainostelematta teinien vauhdikkaan haparoivaan elämään. Inhimillisen kanssakäymisen eri vivahteet tuodaan tarkasti esiin niin koulumaailmassa kuin kolmen naissukupolven välisissä suhteissakin.

Kattona tähtitaivas pohjautuu Johanna Thydellin menestysromaaniin Katon kokoinen tähtitaivas (Otava 2004), joka voitti vuonna 2003 Ruotsin arvostetuimman August-kirjallisuuspalkinnon nuorten sarjan.

Kotimaassa Ruotsissa Kattona tähtitaivas –elokuvaa on kutsuttu ”2000-luvun Fucking Åmåliksi” ja sitä on verrattu muun muassa brittiläisen Mike Leighin töihin.

Alkuperäinen nimi:
I taket lyser stjärnorna
Julkaisuvuosi:
2009
Pituus:
91 min.
Genre(t):
Levittäjä:
Bio Rex
Tuotantomaa(t):
Ruotsi
Ohjaus:
Lisa Siwe
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Josefine Mattsson, Mika Berdtsdotter Ahlén, Annika Hallin, Anki Lidén
Nimi ruotsiksi:
I taket lyser stjärnorna
När 13-åriga Jennas cancersjuka mamma blir allt sämre flyttar de båda in till mormor. Jenna drar inte jämt med henne och för att slippa konfrontera sin sorg börjar hon umgås med den festglada Ullis. Tillsammans snattar och dricker de, medan moderns sjukdom fortskrider.