keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kautokeinon kapina

Kautokeinon kapina

On talvi Koutokeinon kylässä Pohjois-Norjassa. Eletään vuotta 1852. Elen laskeutuu ylätasangolta hakeakseen aviomiehensä Mathisin sekatavarakaupasta. Kauppias Ruth ei anna Elenin ottaa Mathisin ostamia tarvikkeita, koska Mathis on velkaa juomisistaan.
Herätyshenkinen saarnamies Laestadius on saanut monet lopettamaan juomisen, ja myös Mathis kokee herätyksen. Hän lopettaa juomisen Elenin ja kuusivuotiaan poikansa, Pikku-Aslakin, riemuksi.
Ruthin liiketoiminta kärsii entisestään, kun Elen levittää Laestadiuksen sanomaa yhä useammille saamelaisille. Herätysliike uhkaa viinanmyyntiä, joten Ruth lakimiehineen ottaa yhteyttä kirkkoon. Pastori Stockfleth saapuu Koutokeinoon ja kieltää Elenin johtamat herätyskokoukset. Yhteenotto Stockflethin kanssa johtaa siihen, että Aslak, Mons ja Mathis vangitaan ja viedään Tromssaan. Samaan aikaan Elenin porot karkaavat aitauksestaan.
Elen ja Pikku-Aslak keräävät ihmisiä avukseen. Yhdessä he onnistuvat saamaan vangituille miehille oikeudenkäynnin. Ihmiset alkavat nousta auktoriteetteja vastaan, joten tarvitaan varoittavaa esimerkkiä. Oikeudenkäynti on pelkkä farssi. Jopa Elen saa tuomion, mutta hän onnistuu pakenemaan.

Alkuperäinen nimi:
Kautokeino-opprøret
Julkaisuvuosi:
2008
Pituus:
97 min.
Levittäjä:
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
Tuotantomaa(t):
Ruotsi, Norja, Tanska
Ohjaus:
Nils Gaup
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Anni-Kristiina Juuso (Elen)Asle Matthis Gaup (Matthis)Mikael Persbrandt (Ruth)Peter Andersson (Bucht)Mikael Nyqvist (Lars Levi Laestadius
Nimi ruotsiksi:
Kautokeino-upproret