keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Viiru ja Pesonen joulupuuhissa

Viiru ja Pesonen joulupuuhissa

Ei pitäisi luvata liikoja. Niin ajatteli ukko Pesonen, kun oli tullut luvattua Viiru-kissalle, että joulupukki tulisi käymään jouluaattona. Mutta eihän pukkia ja tonttuja ole olemassakaan, Pesonen tuumi. Niinpä hän päätti kaikessa hiljaisuudessa rakentaa robotin, joka osaisi liikkua ja puhua.

Pian hän kuitenkin huomasi ryhtyneensä likipitäen mahdottomaan tehtävään, ja niin joulunalusviikoista tulikin melkoisen merkilliset. Pesonen vietti lähes kaiken aikansa verstaallaan, rakensi ja fundeerasi, ja Viiru tunsi jääneensä aivan yksin. Mutta mitä olivat nuo kummalliset pikku ukkelit, jotka tulivat tervehtimään? Viiru tapasi tonttunsa sittenkin. Eikä Pesonen meinannut uskoa, että hänen koneensa toimisi niin hyvin!

Alkuperäinen nimi:
Pettson & Findus: Tomtemaskinen
Julkaisuvuosi:
2005
Pituus:
79 min.
Genre(t):
Levittäjä:
SF Film Oy
Tuotantomaa(t):
Ruotsi
Ohjaus:
Jørgen Lerdam ja Anders Sørensen
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Animaatio
Nimi ruotsiksi:
Pettson & Findus: Tomtemaskinen
EN NY TECKNAD BIOFILM! Den klurige gubben Pettson och hans lika finurliga katt Findus är äntligen tillbaka i fin form med juläventyret ”Tomtemaskinen”. Julen står för dörren och en dag hör katten Findus några barn som pratar om Jultomten... Findus har aldrig fått besök av Jultomten och störtar hem till Pettson för att få en förklaring. Pettson förklarar att Tomten kanske kommer till julen. Och kanske kommer han inte, det kan man aldrig så noga veta. Det var inget bra svar tycker Findus så han försöker tvinga Pettson att lova att Tomten ska komma och hälsa på på Julafton – annars tänker han minsann aldrig mer fira jul! Hårt pressad lovar Pettson till sist att Jultomten ska komma. Findus blir jublande glad, men Pettson blir bekymrad. Som alla andra vuxna vet han ju att Jultomten inte finns på riktigt – så hur ska han nu kunna uppfylla Findus önskan? Men, det är inte för inte som Pettson är en klurig uppfinnare – och nu får han en strålande idé: Tänk om han kunde konstruera en mekanisk tomtedocka, som kan komma in, lämna en säck med julklappar – och sen försvinna igen? En Tomtemaskin! Problemet är bara: Hur skall han hinna göra detta före jul? Och hur ska han kunna hålla hela projektet hemligt för Findus? Findus tycker att Pettson beter sig bra underligt och känner sig utanför och ensam. Tråkigt är det också. Han försöker få med Prillan och de andra hönorna på lite roliga upptåg för att få den långa väntan på julafton och jultomten att gå lite fortare. Men hönorna är mer intresserade av att sticka luvor och dricka kaffe. Och några tomtar vill dom rakt inte veta av! Samtidigt börjar det hända märkliga saker på Pettsons gård: Viktiga muttrar försvinner. Findus möter en mystisk brevbärare i skogen som lämnar märkliga kort och viktiga paket. Vem är det som skriver hemliga lappar till Pettson som hjälper honom och visar hur han ska bygga sin maskin? Findus vet att när det händer märkliga saker på gården så är det ofta Mucklorna som är inblandade. Mucklorna är de små varelserna som bor under golven, inne i väggarna och i husgrunden, och som bara Findus verkar kunna se. Pettson ser dom i alla fall inte, och Mucklorna kan väl ändå inte vara förklaringen till allt mystiskt som händer? Är det magi med i spelet? Pettson går mer och mer in i sitt hemliga och svåra arbete med Tomtemaskinen och Findus blir mer och mer irriterad och uttråkad och väntan på Julen känns som en evighet. Misstro och ömsesidiga beskyllningar flyger mellan Pettson och Findus och deras djupa vänskap hamnar i en allvarlig kris. Kommer Pettson att få sin Tomtemaskin färdig? Kommer den att fungera övertygande, så Findus får sin önskan uppfylld? Kommer julstämningen att infinna sig i det lilla hemmet? Och hur blir det egentligen med Pettsons tro på Jultomten? Men, hur ska Pettson komma tillrätta med de hundra handtäljda trätomtarna som Pettsons granne Gustavsson har lovat att Pettson ska göra till lotteriet på en årliga julbasaren?