Kuva: Sami Kuokkanen /Elokuvayhtiö Aamu

Ensilumi

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: kuva-analyysi, elokuvan henkilöhahmot, miljöö, avainkohtaukset, kriisi ja selviytymiskeinot, tunteet, yhteisö, yksilö ja yhteiskunnan rakenteet, rajojen ja liikkumisen politiikkaa.

Synopsis: Mehdipourin perhe on asunut jo muutaman vuoden vastaanottokeskuksessa suomalaisessa pikkukaupungissa. He uskovat tulevaisuuteen Suomessa ja elävät elämäänsä, kuten mikä tahansa perhe nauttien Suomen kesästä, yöttömistä öistä ja lettukesteistä paikallisten ystävien kanssa. Perhe saa tiedon, että heidän turvapaikkahakemuksensa on hylätty, mutta he katsovat tulevaisuuteen silti positiivisesti. He tekevät viimeisen mahdollisen valituksen päätöksestä ja jatkavat jokapäiväistä elämäänsä, vaikka tulevaisuus on epävarma. Perheen poika Ramin aloittaa ensimmäisen vuotensa yläkoulussa ja jokainen hetki on hänelle entistäkin kallisarvoisempi. Nuoruuden ja aikuisuuden kynnyksellä elävä Ramin opettelee löytämään oman äänensä ja paikkansa maailmassa parhaan ystävänsä Jigin kanssa. Samalla Raminin elämäniloa huokuvat isä ja äiti yrittävät rakentaa perheelleen onnellista ja turvallista elämää.

Oppimateriaali on suunnattu erityisesti yläkouluihin, mutta sopii soveltuvin osin käytettäväksi myös 5.-6. luokilla sekä lukioissa ja muissa toisen asteen oppilaitoksissa.

Oppimateriaalin on laatinut kuvataidekasvattaja Anna Koskimies (TaM).

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu 2020. Tiedot ja linkit on tarkistettu 2.11.2020.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin!

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Ensilumi

Ohjaaja: Hamy Ramezan

Maa: Suomi Vuosi: 2020

Kesto: 82min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Shahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Aran-Sina Keshvari, Kimiya Eskandari, Vilho Rönkkönen, Laura Birn, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi ja Muhammed Cangore


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa