keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Poikkeusaikanakin pääsee koulukinonäytökseen

Juha-Matti Tammela alustaa Green Bookin koulukinonäytöstä (kuva: Joël Parikka)

Elokuvateatteri on erinomainen oppimisympäristö, turvallisesti toteutettuna myös koronapandemian aiheuttaman poikkeustilanteen aikana. Kokemus elokuvan moniin maailmoihin matkustamisesta elokuvateatterin pimeydessä yhdessä muiden kanssa voikin tässä ajassa olla erityisen tärkeä kokemus.

Suomen ensimmäinen koulukinokoulu Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio on järjestänyt koronasyksynä jo kaksi koulukinonäytöstä. Oppilaiden kanssa on käyty katsomassa elokuvat Green Book sekä Tove.

”Opiskelijat ovat odottaneet elokuvareissuja erityisen paljon, sillä korona on jo pitkän aikaa pelkistänyt opetusta, ja etäopetus on syönyt jo totuttua opetuksen elämyksellisyyttä. Jos huoltajilla tai opiskelijalla on ollut huoli julkisilla liikkumisesta ja elokuvateatteriin menemisestä, huoleen on suhtauduttu ymmärtäväisesti: jos joku ei ole halunnut lähteä mukaan elokuviin, on mietitty vaihtoehtoinen tehtävä ja elämys. Lähes kaikki ovat kuitenkin tahtoneet osallistua mahdollisuuden avauduttua.
                Niin koulumme opettajat kuin opiskelijatkin ovat korona-aikana järjestetyissä tilausnäytännöissä kokeneet, että elokuviin meneminen on ollut hyvin turvallista: tilausnäytäntö on varattu ajankohdaksi, jolloin teatteri on muulta yleisöltä suljettu, kaikilla on ollut kasvomaski, käsidesiä on ollut runsaasti ja helposti saatavilla, saleissa on voinut ottaa kaverin kanssa vierekkäisen paikan mutta turvavälien säilyttäminen on ollut niin salissa kuin teatterin aulassakin helposti mahdollista, sillä salit ovat olleet katsojamäärään nähden suuria ja paikkakartasta ei ole voinut valita aina vierekkäistä paikkaa. Olemme saapuneet noin 30 min aikaisemmin teatterille, ja jokainen on maksanut oman lippunsa ja leffaherkkunsa omalla kortillaan. Kukaan ei ole käsitellyt käteistä. Elokuvien alustaminen kasvomaski päällä ja mikrofoniin puhuen on onnistunut ongelmitta”, kertoo koulunsa koulukinonäytöskokemuksista suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja, Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion koulukinokoordinaattori Juha-Matti Tammela.

Koulukinonäytösten turvallisuus

Kaikki Suomen elokuvateatterit noudattavat THL:n ja OKM:n ohjeita sekä Suomen elokuvateatteriliitto SEOL ry:n laatimia turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia. Elokuvateatterikäynti onkin arvioitu turvalliseksi, eikä elokuvateattereista ole lähtenyt tartuntaketjuja (lähde).
Lisäksi monessa elokuvateatterissa on koulukinonäytösten ja muiden tilausnäytösten turvallisuus huomioitu vielä erikseen. Finnkinolta kerrotaan koululaisnäytösten turvallisuudesta seuraavaa: ”Turvallisuuteen kiinnitetään meillä erityistä huomiota jo tarjousvaiheessa, kun erilaisia tilaisuuksia aletaan suunnitella. Meillä on paljon tilaa: salien koot vaihtelevat 28-paikkaisesta 635-paikkaiseen ja ryhmälle valitaan vähintään 50% osallistujamäärää suurempi sali, jotta turvallisuusvälit toteutuvat. Oman leffanäytöksen järjestäminen onnistuu helposti lyhyelläkin varoitusajalla.”

Myös Savon Kinojen teattereissa käydään vierailusta vastaavan opettajan tai rehtorin kanssa turvallisuuskäytännöt, kuten turvavälit ja maskien käyttö, läpi näytöksen suunnitteluvaiheessa. ”Etukäteen sopiminen on siis kaiken a ja o”, muistutetaan Savon Kinoilta, jotka ovat saaneet myönteistä palautetta hyvistä järjestelyistä:
”Kiitos elokuvanäytöksestä! Arvostamme sitä, että otitte koulumme koronaohjeistukset huomioon ja pääsimme suureen 200 hengen elokuvasaliin noin 80 opiskelijamme kanssa. Opiskelijat istuivat lopulta salissa melko tiiviisti, mutta tärkeintä on se, että opiskelijoilla oli halutessaan mahdollisuus pitää turvaväliä. Ohjeet käsihygienian ja roskien viemisen suhteen olivat selkeät. Elokuvaretken järjestäjänä minulle jäi olo, että asiat hoituivat Tapion kanssa asioidessa joustavasti ja helposti.” Joensuun Kino Tapiossa järjestettyyn koululaisnäytökseen osallistunut opettaja kirjoittaa palautteessaan.

Koulukinonäytöksen järjestäminen korona-aikaan