Girls Lost

Kirjasta elokuvaksi

Girls Lost perustuu Jessica Schiefauerin palkittuun romaaniin Pojkarna, joka on suomennettu nimellä Pojat. Girls Lost on elokuvallinen adaptaatio, jonka voi sijoittaa osaksi viime vuosikymmenten laajempaa ilmiötä, jossa lukuisista fantasia- ja satukirjoista (niin klassikoista kuin uudemmistakin teoksista) on tehty elokuvia. Viime vuosina ensi-iltansa ovat saaneet muun muassa dystopiakirjatrilogia Nälkäpelin filmatisoinnit, Pikku Prinssi ja Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille.

Tehtäviä

1. Lukekaa Pojat kokonaan tai katkelmia esimerkiksi seuraavista kohdista:

  • Päähenkilöiden esittely. kuinka Kim, Momo, Bella ja Tony esitellään kirjassa? Kuinka elokuvassa käytetään visuaalisia elementtejä (esim. Kimin huoneen julisteet artisteista, kuten David Bowiesta ja Patti Smithista) ja elokuvallisia keinoja (lähikuva, ilmeet, eleet) henkilöhahmojen luomisessa? Miten nämä vaikutelmat saavutetaan kirjallisesti?
  • Muodonmuutos. Kuinka muodonmuutosta tytöstä pojaksi kuvataan kirjassa, entä elokuvassa? Mitkä ovat tekstuaalisten keinojen mahdollisuudet verrattuna elokuvallisiin keinoihin (esim. erikoistehosteet)?
  • Alku ja loppu. Pojat-kirjassa on kaksi eri aikatasoa, joista alku ja loppu kuvaavat nykypäivää. Verratkaa kirjan ja elokuvan loppusulkeumia toisiinsa. Mitä eroja huomaatte? Miten tulkitsette elokuvan avointa loppua, jossa Kim ajaa yksin autolla pois?

2. Oletteko katsoneet muita kirjojen pohjalta tehtyjä fantasiaelokuvia? Jos olette lukeneet myös niiden pohjalla olevia kirjoja, mitä mieltä olette elokuva-adaptaatioista verrattuna alkuperäiskirjoihin?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Girls Lost

(Pojkarna)

Ohjaaja: Alexandra-Therese Keining

Maa: Ruotsi Vuosi: 2015

Kesto: 106min Ikäraja: 12

Levittäjä: Oy Kinoscreen Illusion ltd

Näyttelijät:
Josefin Nelden, Emrik Öhlander, Louise Nyvall, Wilma Holmén, Tuva Jagell, Vilgot Ostwald Vesterlund, Alexander Gustavsson


Girls Lost on elokuva sukupuolesta ja siitä miten sukupuoli on jotain, jonka luomme, ei jotain, mitä olemme.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa