keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Bond-elokuvat edustivat niiden syntyaikaan 1960-luvulla modernia brittiläisyyttä. Ne nostivat esiin modernin sankaruuden, vapauttivat tukahdutetun seksuaalisuuden ja toivat esiin uutta teknologiaa ja hyvinvointia mm. vaatteiden, autojen ja ylellisten miljöiden kautta. Sekä elokuvasarjan mies- että naiskuva mursivat vaihtelevassa määrin perinteisiä sukupuolimalleja.

Vuosien aikana Bondeissa on nähty niin perinteisiä, passiivisia naishahmoja kuin moderneja ja aktiivisia naishahmoja. Useat naishahmoista ovat ammatillisesti päteviä, sanallisesti nokkelia, käyttävät teknologiaa, aseita ja autoja taitavasti sekä saattavat myös pelastaa Bondin elokuvan aikana.

  • Pohdi Skyfallin kolmea keskeistä naiskuvaa; Bondin pomoa M:ää, Eve Moneypennya ja sivuroolissa olevaa Severineä. Millaisia naistyyppejä nämä hahmot edustavat, miten kuvailisit heitä (esim. heikko, moderni, vahva, aktiivinen, passiivinen, itsenäinen, älykäs, rohkea, pelokas…). Muuttuvatko hahmot elokuvan aikana, miten? Onko mielestäsi tärkeää, että elokuvissa esitetään erilaisia naiskuvia, miksi se on tärkeää?

007:n voidaan nähdä ilmentävän jonkinlaista ajatonta ihannemiestä: hieman röyhkeää mutta silti sivistynyttä, yhtä aikaa sekä komeaa että älykästä, vahvaa mutta herkkää. Bondin peruspiirteet ovat vuosien aikana säilyneet melko samanlaisina, mutta kaikki kuusi näyttelijää ovat silti luoneet hahmosta omanlaisensa.  Agenttia ovat näytelleet Sean Connery (vuosina 1962–1971, 1983), George Lazenby (vuonna 1969), Roger Moore (vuosina 1973–1985) , Timothy Dalton (vuosina 1987–1989), Pierce Brosnan (vuosina 1995–2002) ja Daniel Craig (2006–). Kaikista kuudesta Bondista löytyy vaihtelevassa määrin myös perinteistä, yksiulotteista sukupuolimallia ja kaikkivoipaa miessankaruutta vapauttavia piirteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi sankariin kohdistuva ironia (sankari voi vitsailla itsestään tai muut hänestä), katseen kohteena oleminen (mieshahmo toimii seksiobjektina), tunteellisuus (sankari osoittaa herkkyytensä) tai vaikkapa pelastettavuus (naishahmo pelastaa sankarin hengen).

  • Mitä tällaisia Bondin mieskuvaa laajentavia piirteitä löydät Bondin hahmosta Skyfallissa?

Agenttia on kutsuttu moderniksi byronilaiseksi sankariksi. Brittiläisen runoilija Lordi George Byronin teksteistä juurensa juontavalla käsitteellä tarkoitetaan sellaista sankaria, johon liittyy antisankaruutta, traagisuutta, sosiaalisten normien ja auktoriteettien väheksymistä sekä ulkopuolisuutta. Myös Skyfallissa Bondiin liitetään tällaisia piirteitä. Hän ei ole vain vahva ja kyvykäs toimintasankari, vaan myös menetyksiä kokenut mies, jolla on heikkoutensa.

 

  • Mieti, mitä byronilaisia piirteitä löydät Bondista Skyfallissa? Miten tällaiset piirteet vaikuttavat agentin sankaruuteen? Heikentävätkö ne, vahvistavatko ne vai syventävätkö ne sitä? Onko mielestäsi tärkeää osoittaa myös sankarilla olevan heikot kohtansa, miksi?

Jos olet nähnyt myös muita Bond-elokuvia, vertaa niitä Skyfalliin.

  • Miten Bondin hahmo tai naishahmot ovat mielestäsi muuttuneet vai ovatko ne? Mitä yhteneväisiä piirteitä ja toisaalta eroavaisuuksia löydät Skyfallin ja muiden näkemiesi Bond-elokuvien nais- ja mieshahmoista? Onko jotain uutta piirrettä, jonka toivoisit näkeväsi seuraavassa elokuvassa Bondin hahmossa ja Bond-tytössä? Perustele vastauksesi.