keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Saksa miehittää Viron

Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon pian suurkyydityksen jälkeen kesäkuussa 1941. Mittavat taistelut johtivat vallanvaihtoon ja Saksa miehitti Viron seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Monet virolaiset tervehtivät saksalaisia vapauttajina ja myös itsenäisyyden palauttamisesta haaveiltiin. Tuhannet virolaissotilaat liittyivätkin vapaaehtoisina Saksan joukkoihin taistellakseen neuvostovaltaa vastaan, itsenäisen Viron puolesta.

Itsenäisyyden palauttaminen ei kuitenkaan kuulunut Natsi-Saksan suunnitelmiin, ja miehitysvuodet olivatkin pitkälti neuvostomiehityksen kaltaisia. Neuvostokaudella kansallistettua omaisuutta ei palautettu ja Viron talous sai luvan palvella uuden miehittäjän tarpeita. Virolaisten vangitseminen ja surmaaminen jatkui, mutta tällä kertaa tähtäimessä olivat kommunistit ja heidän kannattajansa.

Sota Saksan ja Neuvostoliiton välillä jatkui. Vuoden 1944 alussa puna-armeija mursi Leningradin saartorenkaan ja eteni jälleen kohti Viroa. Virolaiset alkoivat värväytyä yhä enenevässä määrin Saksan armeijaan, sillä neuvostojoukkoja vastaan taistelua pidettiin ainoana vaihtoehtona Viron parempaan tulevaisuuteen. Hieman myöhemmin Neuvostoliiton ilmavoimien suurpommituksissa tuhoutuivat Koillis-Virossa sijaitseva Narva sekä yli puolet pääkaupunki Tallinnasta.

Sodan verisimmät taistelut käytiin Sinimäillä, parikymmentä kilometriä Narvasta länteen, jossa puna-armeijan eteneminen pysähtyi Saksan joukkojen ankaraan vastarintaan. Puna-armeija kärsi miesylivoimastaan huolimatta tappion. Taistelussa kaatui ja haavoittui jopa yli satatuhatta puna-armeijan sotilasta. Myös Saksan joukot kärsivät huomattavia tappioita.

  • Millaisissa olosuhteissa Sinimäillä sodittiin? Vertaa sotilaiden oloja Suomen sodista kuulemaasi – millaisia yhteneväisyyksiä löydät?
     
  • Karl kirjoittaa korsussa kirjettä, toinen sotilas näyttää aseveljilleen kuvaa vaimostaan. Vaikeasta tilanteesta huolimatta sotilaat naljailevat toisilleen ja skoolaavat kuin pitopöydässä. Mitä arvelet sotilaiden mielissä iltaisin liikkuneen?
     
  • Sotavuosien aikana päädyttiin tilanteeseen, jossa virolaiset taistelivat sekä Saksan että puna-armeijan joukoissa. Mistä tämä johtui? Millaisia tilanteita siitä on seurannut taistelukentillä ja niiden ulkopuolella?