keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Dokumenttielokuvaohjaaja Virpi Suutari

Jyväskylän yliopisto. Kuva: Euphoria film

Aalto (2020) on kunnianhimoinen dokumentti, jossa yhdistyy monia eri kuvamateriaaleja ja kertojaääniä sekä tietenkin elokuvantekijän oma lähestymistapa aiheeseensa. Aino ja Alvar Aallon rakkauskirjeistä siirrytään hetkessä asiantuntijoiden analyysiin ja tutkijoiden mietteisiin Aallon arkkitehtuurista. Still-kuvat ja kaitafilmit Aaltojen yksityiselämästä vaihtuvat majesteettisesti kuvattuihin otoksiin Aallon suunnittelemista rakennuksista: kirkoista, tehtaista, sairaaloista, virastoista, taloista ympäri maailman. Elokuva etenee kuitenkin kronologisesti, kuljettaen katsojaa valmistuneesta rakennuksesta toiseen seuraten Aallon tyylin kehittymistä vuosien mittaan. Elokuva on ikään kuin matka Aallon arkkitehtuurin historiaan, jonka kehitysvaiheet konkretisoituvat eri maihin sijoittuvissa rakennuksissa. Elokuva on myös dokumentti Aino ja Alvar Aallon yksityisen ja julkisen persoonan dialogista.

Virpi Suutari on taiteilijaprofessori ja palkittu dokumenttielokuvaohjaaja, joka on saanut mm. parhaan dokumentin Jussi-palkinnot elokuvistaan Yrittäjä (2018), Eedenistä pohjoiseen (2014) ja Joutilaat (2001).

Suutari perusti yhdessä puolisonsa näyttelijä Martti Suosalon kanssa Helsingissä toimivan Euphoria Film Oy -tuotantoyhtiön vuonna 2012. Aalto-dokumenttielokuvassa Suosalo kuullaan lukemassa Alvarin kirjoittamia kirjeitä Ainolle. Näyttelijän voice-overina lukemat kirjeet tuovat elokuvaan lämpöä ja tunnetta vieden katsojan lähelle dokumentoitua rakkaustarinaa.

Suutarin kerrotaan ihastuneen Aallon arkkitehtuurin jo lapsuudessaan, jolloin hän vietti aikaa Aallon suunnittelemassa Rovaniemen kirjastossa.

 

1. Ota selvää Suutarin aikaisemmasta tuotannosta, alkaen elokuvasta Synti – dokumentti jokapäiväisistä rikoksista (1996), joka oli hänen lopputyönsä Taideteollisessa korkeakoulussa yhdessä Susanna Helkeen kanssa.

  • Minkälaisia teemoja Suutari on aikaisemmissa elokuvissaan käsitellyt?

2. Mitä Aallon suunnittelemia rakennuksia/huonekaluja/design-tuotteita tiesit ennen tämän elokuvan katsomista?

3. Suutari on todennut, että Aallon arkkitehtuurista tulee ”tunnekosketus”. Mieti – näkemäsi elokuvan perusteella – mitä hän tällä voisi tarkoittaa.

Lähde: Kulttuuritoimitus – Marita Nyrhinen: Alvar Aallon muotokieli vangitsee Virpi Suutarin mestarillisessa dokumenttielokuvassa