keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Toimintaelokuvan lajityyppi ja elokuvan rakenne

Klassisen toimintaelokuvan tunnusmerkkejä ovat mm. takaa-ajokohtaukset, räjähdykset ja muut tehosteet, vaaralliset tilanteet sekä selkeä hyvän ja pahan vastakkainasettelu.

  • Mitä toimintaelokuvalle tyypillisiä kohtauksia tunnistatte Muurahaispoika-elokuvassa?

Elokuvan sujuvuus edellyttää toimivaa rakennetta ja elokuvien tarinoissa onkin usein nähtävissä selkeä rakenne; alku, keskikohta ja loppu.

Elokuvaa voidaan tarkastella jakamalla se osiin seuraavalla tavalla (lähde):
1. alkusysäys
 2. esittely
 3. syventäminen
 4. ristiriitojen kärjistyminen 5. ratkaisu
 6. häivytys

  • Alkusysäys ja esittelyjakso

Elokuvassa esittelyjakso seuraa lyhyttä alkusysäystä. Esittelyjaksossa katsojalle esitellään elokuvan henkilöitä ja tapahtumapaikkoja. Päähenkilön avulla esitellään alustavasti myös elokuvan tarinaa. Ympäristön kuvausta ja yksityiskohtia roolihahmoista lisäillään juoneen yksityiskohtina pitkin matkaa.

Millainen on Muurahaispoika-elokuvan alkusysäys? Mitä siinä kerrotaan elokuvan henkilöistä ja tapahtumapaikoista? Miten päähenkilö esitellään? Mitä asioita hänestä ja hänen perheestään kerrotaan? Millaisia asioita kerrotaan alustavasti elokuvan juonesta tai tarinasta?

  • Juoni

Elokuvan tarina kerrotaan juonen avulla. Saman tarinan voi kertoa monen erilaisen juonen avulla. Juoni on toimintaa, tapahtumasarja, joka vie elokuvan alusta keskikohdan kautta loppuun. Juoni ei saa olla liian helposti arvattavissa. Elokuvan juonenkäänteet saattavat joskus yllättää katsojan.

Onko teidän mielestänne Muurahaispoika-elokuvassa yllättäviä tapahtumia tai juonenkäänteitä? Ovatko tapahtumat ennalta-arvattavia?

  • Ratkaisu

Elokuvan ratkaisun aikana kaikki pannaan peliin ja ristiriita ratkaistaan. Romanttisessa elokuvassa päähenkilö voi joutua esimerkiksi valitsemaan kahden yhtä ihanan ehdokkaan välillä. Toimintaelokuvassa sankari on saanut haastajan ja on riivaajan armoilla ja hänen täytyy saada tilanne loppumaan.
 Sotaelokuvassa taistellaan juuri se suuri taistelu, josta koko elokuvan ajan on puhuttu ja jota on pelätty.
 Kauhuelokuvassa paha tuhotaan ja esimerkiksi tunkeudutaan tuhoamaan hirviö luolaan.

Millainen on Muurahaispoika-elokuvan ratkaisu? Missä käytiin viimeinen taistelu hyvän ja pahan eli Muurahaispojan ja Kirppumiehen välillä?

Monet Supersankarihahmot ovat seikkailleet alun perin sarjakuvissa. Antboy–Muurahaispoika perustuu tanskalaisen Kenneth Bøgh Andersenin sarjakuvakirjasarjaan. Tässä elokuvassa käytetään myös sarjakuvista tuttuja tehostesanoja, kuten SLAM, BOOM, Kapow. Piirtäkää kolmen-neljän ruudun sarjakuvia esimerkiksi Muurahaispojan ja Kirppumiehen kohtaamisesta tai vaikkapa tilanteista, jossa Muurahaispoika löytää tai tajuaa voimansa. Virikkeitä piirtämiseen voi hakea Sarjakuvakeskuksesta.

  • Loppu

Elokuva on rajallinen siivu päähenkilöiden elämää, joka päättyy lopulta ratkaisuun. Elokuvan tarina loppuu, kun alussa esille tullut ristiriita on päähenkilön kannalta ratkaistu. 

Loppuratkaisun jälkeen elokuvassa tavallisesti pohdiskellaan ratkaisun tuomaa tilannetta ja sitä seuraa loppuhäivytys. Elokuvat loppuvat hyvin harvoin välittömästi loppuhuipennuksen jälkeen.

Mitä Muurahaispojan elämästä kerrotaan elokuvan lopussa? Onko hän edelleen yksinäinen? Saako hän Amandan kiinnostumaan itsestään?

Pohtikaa, miten seuraava ajatus sopii elokuvan loppuun: Pelle tulee huomaamaan todellisten ystävien merkityksen ja eron niiden ihmisten välillä, jotka todella huomaavat sinut, myös naamion takaa.