keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Anteeksiantamaton

Oppimateriaalin teemoja: Auktoriteetin totteleminen ja moraali, Stanfordin vankilakoe, Jugoslavian hajoamissodat ja niiden tausta, sotarikokset.

Synopsis: Voiko sotarikollinen saada anteeksiannon ja löytää sovituksen, jos hänet on tuomittu yhdestä kaikkien aikojen kamalimmista rikoksista – rikoksesta ihmisyyttä vastaan? Nykyään Suomessa asuva Esad Landzo ei ole löytänyt vastausta vuosien etsinnänkään jälkeen. Lars Feldballe-Petersenin ohjaama elokuva kertoo Esadin viimeisestä yrityksestä saada vastaus.

Esad ”Zenga” Landzo värvättiin 19-vuotiaana vanginvartijaksi Celebicin vankileirille Bosniaan 1992. Hän sai tekemistä toimettomaan elämäänsä ja paljon valtaa, jota tuki vihapuheet ja muiden kannustus. Esad tuomittiin Bosnian sodan rikoksista Haagissa ja hän vietti monta vuotta suomalaisessa vankilassa. Hänet oli tuominnut ja hylännyt hänen oma maansa, kansansa ja perheensä. Esad kuvitteli, että tuomion suorittaminen, asunto Helsingin esikaupunkialueella sekä töissä käyminen auttaisivat hänet takaisin kiinni elämään.

Esad toivoi, että hän pystyisi hyväksymään menneisyytensä. Hän vietti monta vuotta uskoen ja toivoen, mutta ei siltikään löytänyt kaipaamaansa rauhaa. Hänen tiensä johti auttamatta umpikujaan. Jäljellä oli enää yksi vaihtoehto – palata takaisin rikospaikalle. Hän päätti etsiä anteeksiantoa niiltä, jotka hän petti ja joiden omaisia hän murhasi, mutta ennen kaikkea hänen oli etsittävä anteeksiantoa itseltään. Elokuva herättää kysymyksen: Pitäisikö Esad Landzon kaltaisille rikollisille antaa anteeksi ja olemmeko me siihen valmiita?

Oppimateriaali on suunnattu 9.-luokille sekä lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut Valentina Mäntylä.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Anteeksiantamaton

Tilattavissa elokuvateatteriin

Unforgiven on dokumentti bosnialaisen, sotarikoksista pitkän tuomion istuneen Esad Landžon pyrkimyksestä sovitukseen uhriensa kanssa. Sydämessään hänellä on valtava taakka ja tarve esittää anteeksipyyntö tekemistään julmuuksista uhreilleen.

Alkuperäinen nimi:
The Unforgiven
Julkaisuvuosi:
2017
Pituus:
73 min.
Kielet:
Levittäjä:
Kinocompany Finland Oy/Arto Heiskanen, arto@kinocompany.fi
Tuotantomaa(t):
Suomi, Tanska
Ohjaus:
Lars Feldballe Petersen
Käsikirjoitus: